Már tény: megvan a marsi élet nyoma!

A Curiosity Mars-járó egy friss NASA-közlemény szerint ezennel leparkol néhány hétre egy helyen, amit Matijevic Hillnek neveznek. És hogy miért? Nos – minden idök legnagyobb horderejü marsi felfedezését fogja elemezni.
Ugyanis ezen a marsi hegyoldalon a Curiosity apró golyócskákat talált, hasonlóakat azokhoz, amiket a landolása helyszínén is érzékelt. Azonban a Matijevic hegyen levő gömböcskék mások belső felépítésre és összetételre is. A Curiosity ugyanis beépített lézersugarával elégetett párat ezekből, és az elemzés során kiderült, hogy ezek a kis golyók PLASZTIK-ból vannak.

Igen, az műanyag.

Nagyjából három milliméter átmérőjűek, és hogy hogyan kerültek a marsi felszínre, az egy nagyon jó kérdés. Ehhez a fajta műanyaghoz csak egyetlen előállítási mód létezik, ahhoz pedig feltétlenül szükség van az ún. petrokemikáliákra, azaz kőolajra és/vagy annak származékaira. Ilyen olajok a tudomány szerint pedig csak egyféleképpen keletkeznek: elpusztult algák, planktonok, stb. fosszilizálódott maradványaiból.

Hölgyeim és uraim, erre nehéz lesz gombot varrni.

A Curiosity projekt egyik vezetője, Steve Squyres szerint most jön a dolog nehezebbik része: logikus, tudományos, érthető – és igaz – magyarázattal kell szolgálni arra, hogy hogyan képződtek ezek a golyócskák, miből, és hogyan kerültek oda, ahol vannak.

Ennek a felfedezésnek hatalmas hordereje van több szempontból is: nem csak az élet eredetéről tudhatunk meg többet – hanem az élet végéről, a kihalásról is, hiszen az az egy biztos, hogy jelen pillanatban nincsenek marsi óceánok, amikben nyüzsögnek az algák… és ez lehet egy figyelmeztetés is a számunkra, bár ez már egy elég távoli következtetés, de könnyen lehet, hogy az élet a Marson egy a miénkhez hasonlatos kőolaj-függőség miatt ért véget. Úgy hangzik, mint valami sf történet, az igaz, de ezt is komolyan tárgyalják, mint esetleges felgöngyölíteni való forgatókönyvet.

Aki végképp boldog lenne ettől a hírtől, az egyértelműen Ray Bradbury. Ha még az is kiderülne, hogy egykor fejlett civilizáció létezett a Marson… szinte látom magam előtt a Mestert, ahogy huncut mosollyal közli: én megmondtam!

UPDATE: úgy néz ki, korai volt az öröm (pedig nagy volt, bizony): a NASA JPL hivatalos oldalán a NASA azt közli, hogy eddig “nem találtak meggyőző bizonyítékot az élet jelenlétére a Marson”.  Viszont, tegyük hozzá, hogy jelenleg is titkolózó üzemmódban vannak, és december 3-án tartanak egy sajtótájékoztatót a Curiosity nem rég végrehajtott felfedezéseiről, amiről korábban azt nyilatkozták, “földrengető” erejűek. Emellett nem cáfolják vagy tagadják konkrétan a plasztikos hírt, csak nagy általánosságban jelzik, hogy még nem történt átütő felfedezés (vagy még nem beszélhetnek róla).

Zanphagras

NASA-sajtóhír (?) nyomán

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?