Megállapodott a jogdíjak rendezéséről az SFWA, az Authors Guild és a Galaktika

Bő egy évvel ezelőtt, 2016 áprilisában a Metropolis Media Kiadó közleményében jelentettem be: mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a Galaktika szerzői jogi problémáit mielőbb rendezzük, az érintetteket pedig – erőnk szerint – kárpótoljuk. Örömmel közölhetem, hogy az ügyben sikerült megállapodásra jutnunk az Authors Guild és a Science Fiction & Fantasy Writers of America (SFWA) szervezetekkel, amiről július 20-án közleményt adtak ki.

Amikor tavaly belevágtunk a tartozások rendezésébe, elkötelezettségünk és jó szándékunk bizonyítására szerettünk volna minél előbb pozitív eredményekről és az ügy sikeres lezárásáról beszámolni szerzőinknek, olvasóinknak és partnereinknek. Menet közben azonban kiderült, hogy a probléma megoldása sajnos lassabban megy, mint gondoltuk.

Azokat a szerzőket 100%-ban kifizettük már, akiket közvetlenül vagy ügynöksége révén el tudtunk érni. Néhány ügynökséggel még folynak a tárgyalások, egyeztetések. Jelenleg ott tart a folyamat, hogy már csak a kérdéses novellák 10%-a rendezetlen.

Ennek legfőbb oka, hogy vannak olyan szerzők, akiknek különböző novellái más-más ügynökséghez tartoznak, vagy ugyanaz az írás valahány évig az egyik ügynökséghez tartozott, azután átkerült a másikhoz. Ilyen esetekben a tárgyalásokba mindkét vagy olykor három ügynökséget bele kell vonni, hogy egyértelmű legyen, ki jogosult a jogdíj rendezésére. Ezt tovább bonyolíthatja az a kérdés, hogy melyik külföldi ügynökséget melyik magyar ügynökség képviseli, mert idő közben ezek is változnak.

Ezért a megoldás tovább tart, mint ahogy arra számítottunk. Ezúton is köszönjük az SFWA és az Authors Guild nyitottságát, tárgyalókészségét és támogatását az ügyben, és örömünkre szolgál, hogy sikerült megállapodásra jutni.

Ezúton is szeretném megerősíteni azt a tényt, hogy a Galaktika 2004-es újraindulása óta a kiadónk több százezer dollár értékben fizetett ki különféle jogdíjakat, és ennek mintegy 1-2%-a volt az az összeg, ami sajnos rendezetlen maradt. De az elmúlt bő egy évben már ennek az elmaradásnak a 90%-át is rendeztük.

Azon vagyunk, hogy mindenkivel mielőbb megegyezésre jussunk. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a magazint magas színvonalon, a külföldi és hazai szerzők, olvasóink, partnereink és a hazai sci-fi közösség bizalmát továbbra is élvezve tudjuk kiadni.


Burger István
Galaktika
főszerkesztő

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...