Megérkezett a szerkesztőségbe a Galaktika 293 és 293 XL!

Megérkezett a szerkesztőségbe a Galaktika 293-es, augusztusi száma és a legújabb Galaktika XL!

A Galaktika magazin augusztusi számában befejeződik Dušan Fabian kafkai ihletésű műve. Ted Kosmatka novellájában a világ két emberfajának gyilkos küzdelmébe pillanthatunk bele. Daniel Keyesre emlékezünk „Bolond Maro” című írásával, mely szerint az, akit mi őrültnek tartunk, más környezetben akár megváltónk lehet. Fredric Brown egy földi elítélt utolsó éjszakáját mutatja be egy idegen bolygón. Diana Wynne Jones (A trónörökös, A Merlin-összeesküvés) a nagy hősök küldetésének parodisztikus kudarcát dolgozza fel.

A magyar szerzők közül Varga Csaba Béla művében az Istenek alkonya titokzatos történései több szálon futnak, míg Fedina Lídia szerint az evolúció és az isteni akarat mellett létezik egy harmadik út is… A havi retro Connie Willis (Ítélet könyve) „Daisy a napon” című novelláját eleveníti fel, melyben egy lányra különös módon hat a Nap átalakulása.

Fekete Imre és Kiss Ferenc Kutyaszív című képregényének befejező részét olvashatják ebben a számban. A szférák zenéje a Klaxons zenekar „fantasztikus” muzsikáját elemzi. A Kapcsolatfelvétel a S.T.A.L.K.E.R.-maratonról számol be. A filmrovat a Világvége Aranymérföldjének útvesztőibe kalauzol. A tudományos főanyag a fekete doboz legmodernebb felhasználásának kérdéseit járja körül. A lapban olvashatók még érdekes írások az ingyenbringáról mint környezetkímélő megoldásról, a Dolby Atmos rendszeréről, reptéri pihenőfülkékről, valamint a SET TO MIMIC névre hallgató edényről.

Az XL-kiadás Andre Norton Pestishajó című regényét és „Kővé válva” című novelláját tartalmazza.

A Galaktika 293. száma megrendelhető a Galaktikabolton, vagy megvásárolható az újságárusoknál (az XL-változatra pedig továbbra is előfizetőként tehet szert)!

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Megadave szerint:

  Ez a szám sajnos irodalmi tekintetben megint elég gyengére sikeredett! Túl gyakran fordul ez elő, ez a problémám!

 2. Vian szerint:

  Mit értesz irodalmi tekintet alatt?? Írókat ? A műveiket?….kik lennének az erős írók??

 3. Vian szerint:

  Sejtettem…..írsz de miért??? Az állításodat sem tudom vagy akarod megvédeni lehet hogy nem is olvastad el csak trollkodsz….

 4. Megadave szerint:

  Kis barátom, az a helyzet, hogy én már 40 éves vagyok, és 1984 óta vagyok SF rajongó. Azóta bizony rengeteg jó SF-et olvastam magyarul és angolul is. Nyilván kialakult az ízlésem, a klasszikus hard SF mellett viszont például nagyon szeretem Phil Dick, Roger Zelazny írásait. És igen, nem túl erősnek tartom a jelenlegi Galaktika írói felhozatalát, de nemcsak ezét a számét, hanem az újraindulás óta általában nagyon hektikus az irodalmi részleg színvonala. Egyértelműen érezhető Németh Attila törekvése, hogy egyensúlyozni próbál a különböző irányzatok korszakok és stílusok között, csak sajnos a színvonal borzasztó hullámzó. Ami az XL-es változatot illeti, nagyon örültem annak, hogy Eric Frank Russel, George R. R. Martin vagy Poul Anderson novellák és hosszú elbeszélések jelentek meg csokrokba fűzve, még ha én nem feltétlenül ezeket a sztorikat is válogattam volna be (pl Andersontól a No Truce with Kings sem jelent még meg magyarul), de Andre Norton most közölt űrkalandregénye, ami angolul vagy tíz éve már járt a kezemben, utoljára kamaszkoromban okozott volna örömet nekem. Persze nem csak angolszász írókat olvasok, és szerencsére ma egész jó kis magyar SF írók is vannak, de a minden számban kötelezően belezsúfolt magyar novellák is sokszor felejthetőek, üresek és gyengék!
  Te pedig lelkesedj csak nyugodtan, én viszont majd eldöntöm a többi olvasóval együtt, hogy kell ez nekem, vagy sem!

 5. Vian szerint:

  Kis barátom????
  Üdvözlöm Uram!
  Nem ezeket a novellákat válogattad volna be….Norton regénye tizenévesen mozgatta volna meg a fantáziádat..nos akkor közlöm hogy ma is vannak tizenévesek akik lehet hogy megakarnak ismerkedni ezzel a regénnyel…
  Vagyis különbözőek vagyunk csak tudod én nem általánosságokat írok hogy ez fekete ez meg fehér….
  Először elolvasom a műveket és írok róluk. Eldöntöd a többi olvasóval??? Hidd el megvannak azok a döntésed nélkül is…….
  Az a baj hogy kisiklott a beszélgetésünk….hisz inkább a megjelenő művek minőségéról kellett volna szót váltanunk. Még nem volt időm az adott magazin számát elolvasnom így nem tudok róla véleményt mondani. De van akinek sikerült…………………………

Vélemény, hozzászólás?