Megnyílt az Enciklopedia Galaktika

A Galaktika egy bárki által szerkeszthető, ingyenes, online sci-fi lexikont indított a http://egalaktika.wikia.com címen.

A Galaktika ezúttal is úgy döntött: ideje haladni a korral. Létrehoztuk hát az Enciklopédia Galaktikát, a saját magyar nyelvű sci-fi wikinket. Amit reményeink szerint nemcsak mi, hanem az olvasóink is a magukénak éreznek majd. Hiszen együtt sokkal jobb, bővebb, érdekesebb lexikont építhetünk, mint külön-külön. Egy olyat, amiben nem csak az van benne, hogy kicsoda Neo, hanem az is, hogy kicsoda Zsoldos Péter vagy mi jelent meg az X Magazin első számában.

Az Enciklopédiát bárki szerkesztheti: fel lehet vinni bele írókat, könyveket, filmeket, de akár a regények fiktív szereplőinek életrajzát, űrhajóinak leírását is közzé lehet tenni. Mi kezdetnek írtunk bele több mint 200 szócikket. Az egyik lelóg a padlóra, a másik csak két mondat – nem állítjuk, hogy egytől egyig tökéletesek. De a wiki éppen ettől wiki – bárki bármikor csiszolhat rajta.

Szabályok persze azért itt is vannak. Például az Enciklopédiába csak sci-firől lehet írni. Mégpedig tényszerűen és tárgyilagosan – ez nem a személyes elfogultság, a kritikák és dicséretek terepe. Továbbá tilos szerzői jog által védett tartalmak engedély nélküli közzététele. Csak saját szövegeket lehet felvinni, vagy bárki által felhasználható (public domain) tartalmakat lehet bemásolni a forrás megjelölésével. Ugyanakkor köszönjük, novellákat nem kérünk… 🙂

Az Enciklopedia Galaktika ugyanarra a szoftverre épül, mint maga a Wikipédia, ezért sokaknak már ismerős lehet a használata. De a kezdőknek sem kell megijedni: a szerkesztési útmutatóból kiderül, milyen pofonegyszerű az egész.

A wiki iránt érdeklődők számára létrehoztuk az Enciklopédisták csoportot az InterGalaktikán. Aki pedig még ennél is komolyabban gondolja a lexikonírást, az jelentkezzen a zárt körű levelezési listánkra.

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?