Mégsem volt tökéletes a Falcon Heavy rakéta indítása

Április 11-én startolt a SpaceX cég óriásrakétája, a Falcon Heavy. Az első kereskedelmi indítás – az ArabSat egyik műholdját állította pályára – az első jelentések szerint tökéletesen sikerült. Ez valóban igaz, de kiderült, hogy az utóműveletek során adódott egy komoly probléma.

Az első fokozat két rakétája hibátlan leszállás hajtott végre a floridai űrközpontban, szinte egyszerre ért földet a két egység. A rakéta második fokozata, az Atlanti-óceán automata platformján hajtott végre sikeres leszállást.  (Azért önműködő, mert a balesetveszély miatt a drónuszályon nem tartózkodhat legénység.) A probléma már a sikeres leszállás után jelentkezett. Az óceán sajnos erősen hullámzott, és a ringás miatt a lábakon álló rakéta lassan lecsúszott a fedélzetről és a tengerbe esett.

A tervek szerint egy automatikus szerkezetnek kell a landolás után a rakéta alá gördülnie, és a fokozatot rögzítenie. De sajnos kiderült, hogy a Falcon Heavy rakéta csak látszólag épül fel 3 Falcon-9 rakétából. Valójában csak a két külső, első fokozatként működő rakéta azonos. A második fokozatot alkotó középső rakétát némileg át kellett alakítani, hogy kibírja a két másik rakéta extra terhelését.  Az átalakítás miatt azonban a második fokozat már nem kompatibilis a rögzítő egységgel.

Ha nincs a szokottnál erősebb hullámzás, erre sosem derül fény, a rakéta gond nélkül megállt volna a lábán. Ebben reménykedtek a SpaceX vezetői is, és ezért nem halasztották el a startot.

Az eset nem veszélyezteti a küldetések menetrendjét, csak egy költséges malőr a SpaceX számára. Mire újabb Falcon Heavy rakéta indul, a rögzítő automata módosítása is elkészül.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...