Egy tank benzin az apokalipszis után

A nagy világégés vagy a társadalmi összeomlás után játszódó posztapokaliptikus filmek rendkívül népszerűek. A műfajban több klasszikus kultfilm is született, akár a Mad Max-re, akár a 12 majomra gondolunk. Ezek a filmek a legtöbbször politikai, társadalmi szempontból egész korrekt ábrázolást nyújtanak. Azonban szinte mindegyik elbukik, ha gazdasági vagy műszaki oldalról nézzük. Nézzük a legegyszerűbb feltételt, az üzemanyagot.

Mivel a műfaj születése a Mad Max 1979-es premierjéhez köthető, kezdjük ezzel a filmmel. A filmtrilógia első részében a civilizáció hanyatlik, általános az áru- és üzemanyaghiány. A rendet és a törvényt egyre inkább az anarchia és ököljog váltja fel. A városok még működnek, de a vidéki utakon már féktelen motoros bandák garázdálkodnak. A film egyik kulcsjelenete mutatja be az üzemanyaghiányt, amikor a motoros banda is úgy szerez üzemanyagot, hogy a dombon felfelé menet lelassítják a benzinszállító kamiont, felugranak rá, és lefejnek néhány kanna üzemanyagot. Ezzel a jelenettel az a gond, hogy ilyen a valóságban nem történhet meg.

Egy állam alapvető érdeke a mobilitás, a szállítás, ebből fakadóan elsőrendű kérdés az üzemanyag biztonsága. Ha ebből már csak kevés van, az értéke nem csak anyagi, de társadalmi szerepe is megnő. Ezért ebben a felvázolt apokaliptikus világban egy benzinszállító kamion erős rendőri, vagy még inkább katonai kíséretet kapna. Sőt valószínűleg a szállítás hatékonyabb védelme miatt több kamion haladna konvojban, amit komoly katonai erő védelmezne. Kizárt egy ilyen egyszerű lopás.

Ennek a lopási jelenetnek szintén ellentmond a motoros banda felrajzolt brutalitása. Akik ilyen egyszerűen, és több esetben élvezetből ölnek, azok nem fognak szórakozni pitiáner kannás lopással. Ők az egész kamiont rabolják, a sofőrt megölik, és a kamiont elrejtik valahol a sivatagban. Így nem száz liter, hanem harminchatezer liter üzemanyaghoz jutnának. Bár ez a gondolkodásmód már megjelenik a film második részében, ahol a banda már bármire hajlandó, hogy megszerezze a kamiont. De ekkor már gyakorlatilag nem létezik a társadalom.

A posztapokaliptikus filmek nagy többségében felbukkannak a lepusztult, túlélésre átalakított autók, motorok. Évekkel, akár évtizedekkel a társadalmi/gazdasági összeomlás után a járművek egyrészt továbbra is a szabadságot jelképezik, a mozgás szabadságát, másrészt a hatalmat, amely a mozgáskörzeten belül gyakorolnak.

Azonban erre a valóságban szinte semmi esély. Az üzemanyag annak a társadalomnak a terméke, a társadalom működtetésére, amelyet folyamatosan, iparilag állít elő. Ez azonban munka és energiaigényes. A társadalom összeomlásakor ezek a feltételek nem teljesülnek, az üzemanyag előállítása megszűnik. A rendelkezésre álló készletek pár hét alatt elfogynak.

Az okok nagyon egyszerűek. Ha egy háború utáni világot látunk, akkor az elsődleges célpontok között az üzemanyag raktárak és a feldolgozó üzemek is szerepelnek. A társadalom összeomlása előtt ezek fognak először megsemmisülni.

Visszatérő motívum, hogy a főhős elhagyott benzinkutat talál, ahol üzemanyagot keres. A forgatókönyvíró szeszélye folytán vagy talál, vagy nem. De a benzinkutak csupán 1-3 napra elégséges készletekkel rendelkeznek, a napi-heti rendszerességű szállítás szükséges. Ezek nélkül a kutak kiürülnek. Az üzemanyag sokkal hamarabb fog eltűnni, mint a társadalom.


A Mad Max második részében az olajtársaság néhány szakembere, családjukkal, és a kellő felszereléssel elindult a cég egyik távoli helyen fekvő, sikeres próbafúrásának a helyszínére, ahol olajszivattyút telepített, valamint egy egyszerű finomítót épített. Ez a forgatókönyvíró szempontjából végtelenül idealizált változat, hogy a semmi közepén rendelkezésre álljon a mindennél érdekesebb üzemanyag. Egy ilyen, szinte már idilli bázis kiépítésére vajmi csekély az esély. Csak néhány a lehetséges problémák közül: az olaj csak az első időkben tör fel magától, ha leesik a nyomás szivattyúzni kell, a szivattyúk működtetéséhez áram kell, a finomítás is energia és áramigényes. pótalkatrészek, tárolás, stb.

De tegyük fel, mégis megépülhet ez a menedék. A sivatag közepén mit kezdenek víz és élelem nélkül? Mert az fontosabb, mint a benzin.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?