Nyisd ki a szemed és láss

Még el sem terjedt, sőt nem is igazán kapható a Google Glass, a találmányairól is híres keresőcég máris továbbgondolta az ötletet, és az okos kontaktlencsét tervezgeti.

A Google-nél láthatóan fontos fejlődési irányvonalnak tartják a viselhető technológiát, hiszen a Google Glass után már a kontaktlencsék irányába is kacsintgatnak. Az első, ezzel kapcsolatos bejelentésük egy vércukorszint mérésre képes lencse fejlesztéséről szól, mely azt a tényt használja ki, hogy a glükóz szint könnyen kimutatható a könnyekből.

Ennél érdekesebb azonban a legutóbbi ötletük, ami szerint apró kamerát építenének egy kontaktlencsébe, amely olyan kicsi és vékony lenne, hogy ne tegye kényelmetlenné a viselését. Ez, zoomolásra képes megfelelőjével ellentétben, bárki számára hordható, de a cég állítása szerint leginkább látássérültek segítésére szeretnék kifejleszteni. Azért az egészséges gyanakvás jogát megtartanánk, hiszen nem kell túlzottan megerőltetnünk a fantáziánkat, hogy a hadiipari alkalmazások lehetőségét felfedezzük a technikában. Egy arcfelismerő, vagy mozgásérzékelő rendszerrel együtt alkalmazva a hírszerzés egyik legütősebb kütyüje lehet belőle.

De a vakok számára is meg lenne a maga haszna, például ha az apró kamera egy okostelefonra továbbítaná a nyers képi adatot, amit egy alkalmazás feldolgozna, majd hangjelzéssel figyelmeztetné a lencse viselőjét a felé száguldó autóra (vagy útjába kerülő akadályra).

Sajnos a tervek megvalósítása még várat magára, így ha valakit rajtakapunk, hogy furcsán bámul ránk, az nem azért lesz, mert éppen várja a videó kielemzésének eredményét.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?