Szuperszámítógép a zsebedben

Biztos sokan emlékeznek még arra, amikor a Watson névre hallgató számítógép 2011-ben a Jeopardy! nevű játékban győzedelmeskedett, valódi emberek ellen. Nos, Watson most terjeszkedni kezdhet, méghozzá mobilokra.

Az eredeti, 2011-ben bemutatott számítógép még egy szoba méretű monstrum volt, 2880 processzormag és 15 terabyte RAM szolgáltatta a számítási kapacitását, így tudott a vetélkedőben előforduló, bonyolult feladatokra megoldást találni. Bár sikeresen lecsökkentették a méretét, a mostani Watson sem fér el még egy okostelefonban – körülbelül három pizzás dobozt képzeljünk el egymásra pakolva, ami azért elég apró egy hihetetlen képességekkel bíró szerkezetnek. És hogyan használhatjuk majd ki az általa nyújtott szolgáltatásokat? Telefonos alkalmazásokkal. Az IBM februárban meghirdetett versenyére érkezett alkalmazás-ötletek közül két nappal ezelőtt bemutatták a 25 döntőst, ezekből a három legkiválóbbat fogják először megvalósítani.

Az ötlet az, hogy az immár ésszerű méretű gépből elhelyeznek egyet-egyet fontos adatközpontokban, ahol hatalmas mennyiségű információhoz lesznek képesek hozzáférni. A különleges nyelvi feldolgozó algoritmusaival Watson képes természetes nyelven megfogalmazott kérdéseket kielemezni, majd a rendelkezésére álló adatokból nagy biztonsággal helyes választ adni. Ezeket a kérdéseket lehetne az elkészülő alkalmazásokon keresztül feltenni, különböző témákban. Az egyik terv például egy csecsemőgondozással foglalkozó adatbázisra rákötött Watsont igényelne, így hajnali négykor a gyermekéért aggódó anyuka megkérdezhetné, hogy bizonyos tünetek alapján mi baja a kislányának. Ezen kívül pénzügyi, tájékozódási, ingatlanügyi, vagy akár pszichológiai témájú programokat is terveznek, amelyek hatalmas segítséget jelentenének az embereknek. Egyes helyeken, például amerikai kórházakban és egészségbiztosítási ügynökségeknél már használják is a szuperszámítógép megdöbbentő képességeit. Reméljük, ez mindig az emberiség javát szolgálja majd.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?