Kína első tengeri űrrakéta indítása

Első alkalommal bocsátottak fel sikeresen űrhajót tengeri platformról Kínában, ezzel a távol-keleti ország lett az első, amely saját tengeri indító-állomással rendelkezik. Az indító és kiszolgálóhajóból álló platformmal Kína szeretné olcsóbbá és rugalmasabbá tenni a fellövéseket.

Az indításban az a furcsa, hogy a rakéta a tengeralattjárókra telepített interkontinentális rakétákhoz hasonlóan egy csőből indul. Sűrített gáz löki ki a rakétát a tubusból és csak biztonságos magasságban indul be a rakéta hajtóműve. Így kímélik a fedélzeti berendezéseket.

A 20,8 méter hosszú, 58 tonnás Hosszú Menetelés 11 hordozó hasznos terhelése 350 kg.  A rakéta összesen hét műholddal a fedélzetén startolt a kelet-kínai Santung tartomány partjainál, a Sárga-tengeren lévő tengeri platformról.

A műholdakat mintegy 600 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára. A hét közül öt kereskedelmi műhold, kettő pedig olyan kísérleti műhold, amelyeket a kínai űrkutatási akadémia fejlesztett ki a tájfunok és más szélsőséges időjárási jelenségek nyomon követésére és előrejelzésére.

A szerdai felbocsátással együtt ez volt a Hosszú Menetelés 306-ik sikeres startja, de az első olyan, amelyet nem szárazföldi indítóálláson történt.

Peking az elmúlt években különös komolyan veszi az űrkutatás fejlesztését. Az idei év elején űrszondát küldött a Hold nem látható, túlsó oldalára, jövőre pedig elindul egy új űrállomás kiépítése.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...