Megvalósult és beteljesületlen jóslatok 50 év távlatából

Az 1964-es Világkiállításnak New York adott otthont, és közel 51 millió ember nézte meg a pavilonokat a kétszer hat hónap nyitva tartása alatt. A helyszínen az új találmányok mellett lehetséges jövőképeket is bemutattak a General Motors Futurama 2 nevű attrakcióján. De vajon mi valósult meg az elmúlt ötven évben, és mi maradt továbbra is álom?

Ami nem jött be:
A nagyra törő tervek között nagy léptékű kolonizáció is szerepelt, így a látogatók többek között a Hold felszínén, az Antarktiszon, vagy az óceán fenekén alapított kolóniákat bemutató maketteket is. Ezekből sajnos a legtöbb még ma is elképzelhetetlen, vagy túl költséges ahhoz, hogy értelme legyen nekifogni.

Futurisztikus közlekedési eszközök közül is láthattak párat a kisvasúton körbehurcolt nézők. Számítógép-vezérelt autók, mozgó járdák, és a sci-fi történetek máig kedvelt háti rakétája, a jet pack – mind gyerekcipőben járnak még, úgyhogy jobbára megmaradtak a futurisztikus világ szimbólumainak.

Az egyéb masinák kategóriában érdemes még kiemelni azt a berendezést, amely lézerrel egész erdőrészeket vágott volna ki, hogy helyükön egyből aszfaltozott utat hagyjon.

Ami már létezik:
A Bell Systems mutatta be saját pavilonján annak a készüléknek a tervét, amit ők csak „képtelefonnak” hívtak. A név nem igényel sok magyarázatot, a telefonáló felek egy képernyőn láthatták egymás arcát – ez pedig manapság már olyan elterjedt módszer, hogy a szemöldökét sem emeli meg miatta senki… Hála a Skype-nak és a hasonló elven működő alkalmazásoknak.

Ha már a telefonoknál tartunk, akkor meg kell említenünk, hogy ugyanekkor mutatták be a hagyományos tárcsás megoldást felváltó, nyomógombos hívórendszert.

A ’60-as évek számítógépein már azért voltak gombok, volt is hol elférjenek, ugyanis azok a masinák még szoba, vagy jobb esetben szekrény méretűek voltak, és képzett személyzet kellett üzemeltetésükhöz. New Yorkban azonban az IBM nem mást tűzött ki célul, mint hogy közelebb hozza a számítógépek világát az emberekhez. A kiállított szerkezetük olyan, egyszerű feladatokat volt képes ellátni, mint kártyán beadott dátumokhoz kapcsolódó hírek kinyomtatása, vagy receptek kiválasztása egy szakácskönyvből.

Habár nem futurisztikus, de mégis csak a jövőt képviselte valamilyen tekintetben, ezért megemlítjük a Ford Mustang autómodellt is, amely gyönyörű formájával a sportautók új generációját képviselte, és napjainkban is a kocsik szerelmeseinek nagy kedvence.

Forrás: http://www.dailymail.co.uk/

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. solymosgyu szerint:

    És ez kevés. A technolőgiák nagy részét egyes emberek nem tudják használni. Lásd 4-es metró. A jövő a gyógyszerfejlesztésben van. Lásd:scizofrenia elleni gyógyszer.

Vélemény, hozzászólás?