Mekkora is a Naprendszer?

A csillagászok évtizedek óta újabb és újabb hasonlatokkal próbálják megértetni velünk, mekkora is a Naprendszer.

Galaktikus és kozmikus méretekben csak úgy repkednek az ezer, millió vagy éppen milliárd fényévek, miközben mi még a kis Naprendszerünk méreteit sem tudjuk felfogni. Sokan még mos is azt hiszik, hogy a Naprendszer az utolsó bolygónál ér véget, pedig ez sem igaz. Ma a tudósok azt mondják, a Naprendszer egy körülbelül egy fényév átmérőjű gömb. Azonban maga a bolygó rendszer átmérője ennek mindössze a hétszázad része. Mint egy nagyobb cseresznye a teniszpályán. Na tessék, megint egy hasonlat.

De ezt így még mindig nehéz felfogni. Josh Worth, los angelesi illusztrátor is ugyanezzel a problémával küzdött, amikor megpróbálta ötéves kislányának elmagyarázni a méreteket. Ezért inkább írt egy internetes alkalmazást. A naptól indulhatunk el, és a képernyőt jobbra görgetve szép lassan megtesszük az utat a naprendszerben. Készülj fel arra, hogy ínhüvely-gyulladásig nyomhatod az egeret.

Az arányok egyszerűek: egy pixel, pontosan akkora, mint a Hold. Ehhez képest arányos az összes többi objektum, és a távolság is. Érdemes legalább a földig eltekerni, hogy érzékeld a távolságokat. A képernyő alján lévő skálán leolvashataod a megtett távolságot. De ez még csak a Naprendszer belső, „sűrű” övezete. Távolsága egy csillagászati egység. A legtávolabbi bolygó, a Neptunusz ennél még harmincszor messzebb van.

Ha ezt végigjátszottad, akkor már értékelni fogod azokat a kutatókat, akik szondákat tudnak ezeken az irdatlan távolságokon eljuttatni.

Az alkalmazás ismertetője:

http://www.joshworth.com/a-tediously-accurate-map-of-the-solar-system/

Az alkalmazást itt érheted el:

http://joshworth.com/dev/pixelspace/pixelspace_solarsystem.html

Ne lepődj meg, úgy néz ki, mintha lefagyna a böngésződ, mert lassan töltődik be az oldal a hatalmas méret miatt. Ha belefáradtál a sok tekerésbe, a kép tetején megtalálod a bolygók szimbólumait, és egy könnyed térugrással lecsalhatod a távolságot.

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?