Mekkorák a fekete lyukak?

A fekete lyukak a világegyetem legizgalmasabb és egyben legrejtélyesebb objektumai. Az őket leíró fizika rendkívül bonyolult, és tele van feltevésekkel. Az egyes fekete lyukakról szinte semmit nem tudunk, különösen azt nem mi rejtőzik az eseményhorizont mögött. Még csak nem is láthatjuk őket. A fekete lyukak tömegét akkor tudjuk pontosan meghatározni, ha a körülötte keringő csillagközi anyagfelhők, csillaghalmazok vagy csillagok mozgása, azaz pályamérete és sebessége is megmérhető. A gravitációs terük alapján ismerjük néhány fizikai méretüket.

A videóban összesen száztizenöt fekete lyukat hasonlítanak össze. A sort a legkisebb ismert fekete lyuk nyitja, a mindössze 22 kilométer átmérőjű „XTE J1650-500 B”. A sort az ismert legnagyobb szupermasszív fekete lyuk, a … nos, ez maradjon meglepetés.

A fekete lukak tömegének a mértékegysége a naptömeg (SM – solar mass), vagyis a mi Napunknak a tömege, ami

1,989×1030 kilogramm, vagyis

 1,989,000,000,000,000,000,000,000,000,000 kilogramm.

A videóban nagyság szerint követik egymást a fekete lyukak. A fekete lyuk mérete arányosan nagyobb, mint az előzőé. Minden újabb fekete lyuk mellett, ott vannak a legfontosabb adatai: a neve, a tömege, és az átmérője kilométerben.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...