Mentális betegségnek nyilvánítanák a videojáték-függőséget

A túlzásba vitt számítógépes játékfüggőség egy valós mentális betegség lehet a Betegségek nemzetközi osztályozása 2018-as kiadásában.

A Betegségek nemzetközi osztályozása egy szakirodalom, melynek segítségével az egészségügyben dolgozók tudnak könnyen tájékozódni  a betegségek között. Ez egy kódlista, ahol egyszerű betű-szám kombinációkat társíthatunk a különböző betegségekhez, így például: a játékfüggőség a BNO-10-05 azaz a Mentális és viselkedészavarok kategóriába kerülne.

Az indok pedig az, hogy a számítógépes függők tünetei nagyon hasonlítanak más addikcióval élő emberek (így például a szerencsejátékozók, és a drogfogyasztók) viselkedési sablonjaira.

Több pszichológus is felszólalt a besorolás ellen, például Dr. Chris Ferguson kiemelte, hogy a számítógépes játékokkal játszani csak annyira jó érzés mint enni egy csokit, vagy sportolni, de nyilvánvalóan nincs akkora hatása az agyra mint a heroinnak, vagy kokainnak.

Andrew Przybylski pszichológus professzor szerint a számítógépes függőség inkább egy pótcselekvés, hogy a személy elkerülje a való élet problémáit, mintsem egy veszélyes betegség.

Hogy valóban belekerül-e a számítógépes függőség a betegségek nemzetközi nagykönyvébe még nem száz százalék, de van rá esély, hogy nem lesz ebből semmi, mivel 2013-ban is megpróbálták az internetes játékokat is belefoglalni a szakirodalomba, de nem tették, elegendő bizonyíték híján.

Facebook hozzászólások

You may also like...