Mentsük meg Ripley-t a nemkívánt terhességtől!

A sci-fi nem csak játék és szórakozás, megmutatja a lehetséges következményeket. Ennek szellemében mit üzennének a sci-fi hősök, min változtassunk, hogy boldogabb legyen a sorsunk, mint az övék?  7 tanács a jövőből.

Maradj a fenekeden!

Pajtás, értem én, kicsi a bolygó, fogynak a források és szűkös a hely is 12 milliárd embernek. De mi lesz, ha nem jól sül el ez az űrutazásos dolog, ha mégsem kóser az a hajtómű (Halálhajó, Indulj, inkvizítor!)? Az út hosszú, lehet, hogy oda sem értek és ha igen, akkor sem biztos, hogy tárt csápokkal fogadnak titeket (Csillagközi Invázió, Örök háború), arról nem is beszélve, hogy mire visszaérsz, nem ugyanaz a világ fog várni – kérdezd Einsteint! Nem akarom, hogy néhány millió év múlva E.T. hálaadást rendezzen az emlékünkre! Na és a nyavaják, űrkolera, űrlepra, űrtakony. Nem. Kell. Ez. Nekünk. Maradjunk itt, a fenekünkön.

– William Mandella, ENFE (Egyesült Nemzetek Felderítőereje) őrnagy

Férfiak… mit tudtok ti a szenvedésről? Nem kell utazni ahhoz, hogy találkozzunk velük. Ők is megtalálhatnak minket (Függetlenség napja, Existence), sőt, lehet, hogy már itt is vannak (Világok harca, Alien) és csak ritkán van olyan szerencsénk, hogy nagyobb baj nélkül ússzuk meg (Stalker). Ne mondjátok, hogy nem szóltam: jön a félelem, a futás és a nem kívánt terhesség.

– Ellen Ripley hadnagy

Gratulálok, tényleg jó ötlet fegyvert adni egy nálad okosabb robot kezébe!

Üzenet a múltba: én örülök a sikereidnek tudóskám, Nobel-díj, vállon veregetés, no meg a cicababák. Csak azért alkottad meg őket, hogy helyettünk háborúzzanak (Örök béke) és talán úgy tűnt, vannak kivételek (Robotzsaru). De itt, a jövőben csupafém monstrumok lépdelnek az emberiség csonthalmain (Terminátor). Törvények? (Én, a robot) Ugyan… Te még sosem szegted meg a törvényt? Na ugye! Hát, ha már elég önállóak, ők is megteszik. Aztán egy nap arra ébredsz (ha felébredsz!), hogy a te bioenergiáddal fűtik azokat a roncsokat (Mátrix).  Felejtsd el zsenikém!  Marad a labor, az unalmas kutatómunka – neked rosszabb lesz, de nekünk, többieknek biztosan jobb. A csajok? Nézz körül a laborban, kockafej!

– John Connor, az emberi ellenállás vezetője

Csak egy bolygónk van!

Mert téged aztán nem érdekel. Teleengeded a kádat, mert „más is pazarol”. Járatod a motort a pirosnál, de szemetet, azt már nem szelektíven gyűjtöd – ciki.  Mi, itt már nem legyintünk lemondó mosollyal az arcunkon a Green Peace-re. Nukleáris pusztaság (Lakott sziget, S.T.A.L.K.E.R.), sivatag (Mad Max) vagy éppenséggel túl sok víz (Vízivilág) – ez a mi osztályrészünk. Mindent megadnánk azért, ami neked olyan természetes: víz, zöld fák, napsütés – de ezek nekünk már nem adatnak meg. Vigyázz rá, csak egy bolygónk van! És ha vigyázol is rá, még akkor sem biztos a siker… (Napfény, Mag) Én már csak tudom.

– Makszim Kammerer, a SZKCS (Szabad Kutatások Csoportja) bolygóközi felderítője

Letartóztatott a Nestlé…

A profit az Isten. Észre sem vettük, hogy miközben autót, telefont vásároltunk hogy egy arctalan, kegyetlen cég számláját gyarapítottuk, mely észrevétlenül túlnőtt rajtunk. Hacsak nem adsz nekik nyomós indokot, nem ölnek meg. Fogyasztó vagy, költesz és szolgálod őket. Ne láss, ne hallj és főként ne nyisd ki a szád (Kis Testvér), ha minden  jól megy, senki nem akarja leütni a parasztot (igen, ez vagy te!)  a nagyok sakkjátszmájában (Neurománc). Összefoglalom a gyengébbek kedvéért: „low life high tech”.
Az állam sem az a jóságos nagybácsi, akinek képzeled, csak addig édesget magához, míg kell neki a szavazatod. Azután? Rombol kisapám, rombol, hogy örökre bebetonozza magát, könyveket éget (Fahrenheit 451), elpusztítja a múlt vívmányait (A szivárvány tövében), hogy saját eszközeit tegye a helyébe. Szorít már az a póráz (Snow Crash)?

– Johnny Mnemonic, adatcsempész

Hátrább a lombikokkal!

Azt gondolom nem az irigység vagy az esztelen birtoklási vágy az amelyik a legveszélyesebb az emberiségre, hanem a hiúság. És minden hiúságnál veszélyesebb, amikor egy tudós az. Magasztosabbnál magasztosabb gondolatokkal a fejedben fejleszted a betegségek ellenszerét (A majmok bolygója: Lázadás), figyelsz távoli bolygókon élő, idegen lényeket (Bázis), titokzatos tárgyat vizsgálsz (Misztérium). De a hatások minket sújtanak. A szörny, melyet életre keltesz, örökre börtönbe zár minket itt, a Földön (A város és a csillagok), egy kellemes hétvégi program helyett sikítozhatunk és futhatunk, vagy az általad teremtett dinók (Jurassic Park), dinószerű lények (Godzilla) esetleg mutánsok, zombik elől (Kaptár, Legenda vagyok).

– Dr. Robert Neville, virológus, ezredes

Klónozás? Na itt sem tudlak biztatni (A hatodik napon, A sziget, Dettó).

– Al Morris, magánynyomozó

Facebook hozzászólások

You may also like...

1 Response

  1. Vian szerint:

    Köszönjük a jó tanácsokat higgyétek el ha nem lennénk túlélők akkor nem tudnátok írogatni nekünk
    Sokan hitték hogy elpusztíthatnak bennünket de valami mindig közbe jött…

Vélemény, hozzászólás?