Mi lett volna, ha a dinoszauruszok nem pusztulnak ki?

Az alternatív történelem műfaja virágkorát élte az 1980-as években. Ez egy olyan korszak volt, melyben számos író belépett a spekulatív fikció műfajának némi történelmi háttérrel itatott világába, ahelyett, hogy a tudományra vagy a gépekre koncentráltak volna. A múltról való tudásukat használták munkájuk során.

Többek közt ilyen író volt Harry Harrison is. Számos alkotásával gazdagította az alternatív történelem műfaját, ilyen többek közt az Éden-trilógia is. Ebben a sorozatban egy olyan világot tár elénk, melyben a dinoszauruszok kipusztulása nem történt meg, így a Föld teljes evolúciós története is megváltozott. Az emberi fajnak vetélytársa akadt.

A trilógia első részét, az Édentől nyugatra címűt, 1984-ben publikálták. A történet egy fiatal vadász történetét követi, akit elkaptak a hüllők. Főhősünk először másra sem tud gondolni, csak a menekülésre, azonban ahogy megtanulja fogva tartóinak nyelvét, egyre jobban megismeri a kultúrájukat, majd asszimilálódni kezd. Egy véletlen folytán azonban találkozik valakivel a saját fajából, aki meggyőzi őt, hogy hozzájuk tartozik, s így végül mégis elmenekül. A hüllőknek ez természetesen nem tetszik, és üldözni kezdik az egykori foglyukat. A vadász azonban a fogságban töltött idő alatt rengeteg információval gazdagodott, s ezt felhasználva fel tudja készíteni társait, hogy mire is számítsanak.

A dinoszauruszok egy régi világból származnak. Mivel nem haltak ki, így egyre csak fejlődtek. Fejlett civilizációt építettek maguk köré, persze másabb technológiával, mint amit mi ismerünk.

A másik faj tagjai bár embernek néznek ki, valójában nem azok. Úgy beszélnek, mint mi és úgy is gondolkodnak, de a származásunk kissé eltérő. A dinoszauruszok megakadályozták az evolúciónkat… kivéve Észak-Amerikában. Ott ugyanis egy katasztrófa miatt kihaltak, így esélyt adva az „emberiség” fejlődésére.

Harrison története szórakoztató, érdemes elolvasni. Különösképp akkor, ha valakit érdekelnek a dinoszauruszok, vagy éppen, hogy két faj összeütközése hogyan alakulna bolygónkon. A trilógia ráadásul most akciós a Galaktikaboltban.

Facebook hozzászólások

You may also like...