Minden, amit tudni kell Robert Charles Wilsonról

Aki ismeri regényeit, biztosan tudja, hogy Robert Charles Wilson kanadai, többszörösen díjnyertes író és egy rendkívül kellemes személyiség. De mit kell róla még tudnunk? Hackett írása összefoglalja a legfontosabbakat a fantasztikus szerzőtől!

Robert Charles Wilson az USA-ban született, 1953-ban, de 9 éves kora óta Kanadában él, és 2007 óta kanadai állampolgár, és William Gibsonnal, Robert J. Sawyerrel, valamint Peter Wattsszal együtt a kanadai science fiction irodalom meghatározó alakja.

1975-ben kezdett el publikálni, első regénye, a Hidden Place 1986-ban jelent meg, és rögtön kapott egy Philip K. Dick díj jelölést. Ez egy olyan sci-fi irodalmi évben történt, amikor Orson Scott Cardtól éppen Hugo-díjat nyert a Végjáték, a folytatása, A holtak szószólója pedig megkapta a Nebula-díjat, és olyan regények versengtek díjakért, mint Dan Simmonstól a Káli dala, David Brintől a The Postman, William Gibsontól a Számláló a nullára.

Wilson eleddig összesen 16 regényt, valamint több novellát írt, több díjat nyert, többek közt Hugo-díjat a Pörgésért 2006-ban, Philip K. Dick díjat a Mysteriumért 1994-ben,  John W. Campbell emlékdíjat a Kronolitokért és Theodore Sturgeon díjat a Descartes színháza című novellájáért (The Cartesian Theater – utóbbi nemrég jelent meg magyarul az SFmag.hu 10 című elektronikusan kapható e-antológiájában).

Idehaza eddig négy regénye jelent meg, a Hugo-díjas Pörgés ciklus, valamint a Bioszféra, és most, a Pörgés mellett az egyik legjobbnak tartott könyve, a Kronolitok is hamarosan megérkezik.

A Kronolitokban (2001) Wilson minden erőssége megnyilvánul, világméretű, meghökkentő esemény keveredik családi drámával, hiteles és mély karakterekkel. A közeljövőben játszódó történetben a Föld számos pontján különös oszlopok, úgynevezett kronolitok jelennek meg, amik egy ázsiai hadúr 20 évvel későbbi katonai sikereinek állítanak emléket.

Legsikeresebb regényében, a Pörgésben (2005) egy idegen intelligencia egy mesterséges burokba zárja a Földet, és a burkon kívül az idő sokkal gyorsabban telik: a Földön egy nap az univerzum számára százmillió évet jelent.

Ismertebb és kritikai sikert arató művei közül a Mysterium címűben (1994) egy michigan állambeli kisváros arra ébred, hogy a világ megváltozott körülöttük: a város átkerült egy párhuzamos univerzumbeli Földre. Az általuk ismert jelen és múlt itt nyomokban sem létezik, helyette egy az egyház irányította politikai berendezkedésű világgal szembesülnek. A Darwinia (1998) című regényében 1912 márciusában egyik pillanatról a másikra Európa, valamint Ázsia és Afrika egy része eltűnik és egy idegen kontinens jelenik meg a helyén, ismeretlen flórával, faunával, ahol az evolúció egy másik úton haladt. A Blind Lake-ben (2003) a címadó kormányzati kutatóközpontban tudósok egy fényévekkel távolabbi bolygón található értelmes életet vizsgálnak kvantumkomputerek által működtetett teleszkópokkal. Egy váratlan üzemzavar miatt azonban az egész kutatóbázis karantén alá kerül. A Julian Comstock  (2009) 22. századi Amerikájában egy olyan jövőbeli világot fest elénk, ahol kimerültek az olajmezők, pestis pusztított, és a világ visszazuhant egy némi steampunk hatással kevert 19. századi technológiai szintre.

Robert Charles Wilson a Galaktika jóvoltából 2009 áprilisában Magyarországon járt, a dedikáláson és az író-olvasó találkozón rengeteg voltunk. Wilson nagyon közvetlen volt, egyáltalán nem egy megközelíthetetlen írónagyság, szívesen beszélgetett mindenkivel. Rengeteg mindenről mesélt, például elárulta, hogy általában minden második regénye kap kritikai sikert, és akkor nagyon készült rá, hogy ezt az „átkot” az Örvénnyel, a Pörgés trilógia lezáró kötetével fogja megtörni. Kanadaiságát sem érzi hátránynak az amerikai eladásoknál, és úgy gondolja, nem feltétlenül kell USA-helyszín ahhoz, hogy egy sztori eladható legyen.

Mi pedig várjuk a Kronolitok magyar nyelvű megjelenését.

Hackett

A várakozás pedig lassan a végére ér: Brandon Hackettel együtt mi is örömmel tudatjuk, hogy a Kronolitok holnap, október 30-án, délután megérkezik a Galaktika szerkesztőségbe, ahol átvehető és megvásárolható lesz!

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?