Minden eddiginél korábbi élőlények nyomait fedezték fel


Az Ausztráliában felfedezett mikroszkopikus gömbök és pálcikák 3,4 milliárd évesek, és minden valószínűség szerint az eddig ismert legrégibb baktériumok maradványai.

A Föld kialakulása után körülbelül egymilliárd évvel élt baktériumok maradványait találták meg Ausztráliában. Az eredményeket a Nature Geoscience legújabb számában mutatják be a University of Western Australia és az Oxford University kutatói.

Amikor ezek a baktériumok bolygónkon tenyésztek – több mint 3,4 milliárd évvel ezelőtt -, a Föld forró és barátságtalan hely volt. A szürke, állandóan felhős ég alatt egymást érték a vulkánkitörések, az óceánok és tengerek hőmérséklete leginkább egy forró fürdőéhoz hasonlított. A szárazföldeknek még csak a csírái léteztek. Oxigén csak nyomokban volt a légkörben, mert még nem éltek kék- és zöldalgák, amelyek később megtermelték a Föld oxigénkészletét.

Még tart a 7 könyv 7 napig 70%-os vásárlási kedvezménnyel akciónk. Rendeljen most, ne maradjon le róla!

7 könyv 7 napig 70%

Ilyen körülények között született meg az élet, amelynek a kutatók szerint minden korábbinál idősebb nyomait sikerült most felfedezni nyugat-ausztrália Strelley Pool vidékén. A maradványok egy ősi tengerpart 3,4 milliárd éves homokkövébe ágyazódnak.

A tanulmány szerzői szerint több erős érv is amellett szól, hogy ezek a mikroszkopikus formák valóban fosszíliák, és nem pusztán kémiai folyamatokkal alakultak ki a kőzetben. Alakjuk a baktériumsejtekéhez hasonló (van köztük pálcika, gömb és ellipszoid is), és csoportokba tömörülnek. A sejtek mérete 5 és 80 mikrométer között változik, a sejtfalak vastagsága megegyezik (utóbbi élettelen folyamatokkal szinte kizárható).

Vásárolja meg a Galaktika magazin 2007 teljes évadát (1-12) 2007 forintért itt!

Galaktika magazin 2007 teljes évad (1-12)

A sejtfalak és a mellettük talált piritásványok alapján ezek az ősi lények úgynevezett kénbaktériumok voltak. A kutatók szerint a lelet megerősíti, hogy a legősibb életformák a ként használták fel energiatermelésükhöz.

Érdemes bennünket követni a facebookon is, ahol számos akcióval, kedvezménnyel vásárolhat, játszhat és nyereményekkel gazdagodhat.

Forrás: origo/ tudomány

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?