Miniinterjúk – Benedek Szabolcs

Lőrinc L. Lászlót 80. születésnapja alkalmából a Metropolis Media egy különleges kötettel lepte meg. A könyvben 12 olyan író egy-egy novellája olvasható, akik a szerző rajongói is egyben. A kötetek szerzőivel villáminterjúkat készítettünk, Következő szerzőnk Benedek Szabolcs.

1, Mióta ismered/olvasod Lőrincz L. László műveit?

A nyolcvanas évek derekán az egyik osztálytársamtól kölcsönkértem a Sindzse szemét. Ugyanazon a lakótelepen laktunk, ők egy másfél szobás panellakásban, de annyi könyvük volt, hogy például az Albatrosz Könyvek kötetei az előszobai beépített szekrényben sorakoztak, a hűtőszekrény fölött, mert már csak ott fértek el. Találomra kunyeráltam el ezt a könyvet, mivel az önmagában vonzott, hogy a késő Kádár-kori fridzsiderszocializmusból egyenest a Himalájába repülhetek vele.

2, Melyik műve inspirálta a novelládat, hogyan merítettél a művéből vagy műveiből ötletet?

Az orientalista Lőrincz L. László a Kelet világát hozta el a regényeiben hozzánk, én pedig ebből kiindulva azt a kort igyekeztem megragadni, amikor ez a miliő és kultúra Magyarországon is meghonosodott egy időre: a hódoltság idejét, amikor Buda, az Arany Alma igazi keleti város volt a benne élő számtalan nációval. Ezt az alaphelyzetet fűszereztem némi misztikával.

A jádekoponyák szigete

3, Mennyire áll közel hozzád ez a stílus? Mennyire kellett kilépned saját kereteidből?

Van bennem egy jókora érdeklődés a történelem és a misztikumok iránt, úgyhogy eszembe se jutott kilépni a kereteimből, szerencsére nem is kellett.

4, Melyik a kedvenc Lőrincz/Lawrence regényed/novellád?

Továbbra is a Sindzse szeme.

5, Melyik szerzőt szereted jobban: Lőrinc L. Lászlót vagy Leslie L. Lawrence-et?

Nem tennék ily módon különbséget. Szívesen olvastam pl. Lőrincz L. Lászlónak a tibeti misztikumokról és a mongol hiedelemvilágról szóló könyveit, vagy akár a Dzsingisz-életrajzát. A Leslie L. Lawrence-regények meg olyanok, mintha Agatha Christie, Jules Verne és P. Howard írták volna együttesen.

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...