Altered Carbon pilot: Lenyűgöző látványvilággal nyit a Netflix cyberpunk sorozata

Napjaink legnépszerűbb online videotékája és tartalomgyártója, a Netflix mostanában nem tud hibázni. A cég sorra gyártja a jobbnál-jobb sorozatokat ugyanis, ezeknek a legújabb darabja pedig egy cyberpunk produkció, az Altered Carbon. Irodalmi adaptációról van szó, Richard Morgan Takeshi Kovacs könyvsorozatának első felvonását, a magyarul is megjelent Valós halált vitte képernyőre a Netflix, 10 részben. Az Altered Carbon a látványát tekintve brutálisan erős, az akciójelenetek jól megkomponáltak, elsőre a nyomozós szál tűnik a legkevésbé izgalmasnak, de a sorozat világa nagyon könnyen magába szippantja az egyszeri nézőt.

Az Altered Carbon leginkább azoknak ajánlható, akik úgy találják, hogy a Szárnyas fejvadász franchise nekik túl lassú. A Netflix újdonságában minden megvan, ami azokban a filmekben, csak sokkal gördülékenyebb az egész. Itt vannak jól összerakott akciók, a sztori is néző-orientált. Amit pedig abszolút ki kell emelni, az a látvány. Rengeteget költöttek erre a sorozatra, a Netflix egyik legdrágább produkciójáról van szó, pedig azért a listán olyan szériák is szerepelnek, mint a Stranger Things és a Black Mirror. Az Altered Carbon világa elképesztően jól néz ki a képernyőn, annak ellenére, hogy szinte fulladozik a néző a futurizmustól, a színektől, a technológiától.

A történet szerint Takeshi Kovacs – itt hadd jegyezzük meg, hogy ez az egyik első olyan amerikai széria, ahol a Kovacs nevet helyesen képesek a szereplők kiejteni – a 25. században ébred, egy másik testben, ugyanis az emberiség átlépte azt a határt, hogy a tudatot egyfajta tokban tárolja. Ennek köszönhetően, hogy a személyiségek tulajdonképpen újabb és újabb testbe költöztethetőek át, közel kerül a halhatatlanság. Az egyetlen bökkenő az, ha a koponyaalapba épített eszköz sérül, mert akkor bekövetkezik a Valós halál.

A sorozat itt veszi fel a fonalat, Kovaccsal együtt járhatjuk be ezt az új világot és ismerkedhetünk meg az Altered Carbont uraló viszonyokkal. Vannak itt kőgazdag családok, akik biztonsági mentésekkel képesek elodázni a Valós halált, illetve kiderül az is, hogy a főhőst azért ébresztették fel, hogy egy befolyásos ember meggyilkolását/öngyilkosságát kinyomozza. Az Altered Carbon építkezése nagyon érdekes, egyelőre a pilot csak az első lépést teszi meg, ennek ellenére nagyon izgalmas, ahogy a sorozat kijelöli azt az ösvényt, amelyen haladni fog.

A látvány mellett az Altered Carbon brutális harcokban is bővelkedik, elég az első rész végén látott hoteles snittre gondolni, az ember álla leesik. Már-már a Daredevil minimalista, mégis élvezhető verekedéseit idézi a produkció. A főszerepben azt a Joel Kinnamant láthatjuk, aki a The Killingben vált nagyon elismertté, később szerepelt a Robotzsaru remake-ben és az Öngyilkos osztagban is. A színésznek jól állnak ezek a keménykedős, magabiztos, ám elég zárkózott karakterek, Kinnaman abszolút könnyedén viszi itt is a hátán a show-t.

Ahhoz, hogy az Altered Carbon minden kétséget kizárva kötelező néznivalóvá váljon, kell az is, hogy a felvázolt nyomozós szál kellően elmélyüljön és a világ mellett ez a rejtély is magával tudjon minket rántani. Persze a könyvolvasók előnyben vannak, ők már tudják, mi várható, de bármi jöjjön, az Altered Carbonnak már a létezése is nagy szó. Nem vagyunk túlságosan eleresztve cyberpunk sorozatokkal, ez a műfaj inkább a filmnézőknek kedvez.

Értékelés: 8/10

Kedvcsinálóként még néhány kiváló jelenetkép:

Facebook hozzászólások

You may also like...