Mit ettek az asztronauták 50 évig?
Avagy mi volt a porlevesek eredeti célja…
Érdekes fotósorozatot adott ki a NASA. Ez a különleges étlap bemutatja, hogy 50 éven keresztül mit ettek az űrben az űrhajósok.
Az űrhajósok élelmezéséről egy külön csoport, a NASA Space Food Systems Laboratory (SFSL) gondoskodik. Az első űrhajós startja óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy az űrhajósok egyre jobb minőségű, egyre változatosabb ételekhez jussanak hozzá, miközben alkalmazkodniuk kell a helyhiányhoz, a szállítás óriási költségeihez, és az űrhajósok ízléshez is.
Számos élelmiszerhez vizet kell adni fogyasztás előtt, vagy fel kell melegíteni. Ilyenkor az előre elkészített csomagolásban melegítik meg az ételt, illetve adnak hozzá folyadékot egy kis nyíláson keresztül. Hűtőszekrény nincs az űrállomáson, ezért gyorsan romlandó ételeket nem használnak az űrutazások során.
Érdekesség, hogy az űrben csökken az ízérzékelés, ezért az űrben felhasznált ételeket sokkal erősebben fűszerezik.
Jó étvágyat!