Mit tud felmutatni J.K.Rowling a Harry Potter mellett?

J.K.Rowling mindig is a mágusfiúról és a köré épített világról lesz híres, de valójában írt néhány könyvet a Potter-univerzumon kívül is.

 

Átmeneti üresedés

Ebben a könyvben az írónő olyan témákat érint, amelyekre Harry Potter világában nem volt alkalma: drog, prostitúció, nemi erőszak, és folytathatnánk a listát… Vagyis a regény nem azoknak szól, akik a mágusvilágba menekülnének. Inkább egy ügyesen elmesélt történet, amely a modern Britannia néhány jelentősebb problémájával foglalkozik.

Amikor egy jól ismert helyi politikus hirtelen meghal, Pagford városa politika politikai harctérré alakul, ugyanis nyitva marad a kérdés, hogy ki vegye át az elhunyt politikus pozícióját.

Egyes interpretációk szerint ez a modern Britannia tulajdonképpen a muglivilág, amelyben Dudley él, az, amelyet Harry mágikus képességei miatt hátra hagyott. Valljuk be, ez nem is lenne egy rossz megközelítés.

A könyvből egyébként egy minisorozat is készült, íme, a trailer:

 

 

Cormoran Strike detektívsorozat

A Robert Galbairth álnév alatt írt könyvsorozat a háborús veteránból lett londoni magánnyomozó, Cormoran Strike kalandjait követi. A sorozat eddig négy könyvet számlál (Kakukkszó, Selyemhernyó, Gonosz pálya, Halálos fehér), melyek közül a legutóbbit épp idén fejezte be az írónő.

Igazából a bűnügyi műfajhoz nem sok újat tesz hozzá, viszont a két érdekes főkarakter, néhány ügyesen kidolgozott eset, vagy a modern témák régimódi struktúrákkal való feldolgozása jó választássá teszi ezeket a könyveket. Ráadásul szintén készült belőlük TV sorozat is.

 

 

Very Good Lives

Rowling a regényei és forgatókönyvei mellett számos nem fiktív esszét, könyvet is írt. Ezek közül a legismertebb igazából beszédnek indult. Az írónő 2008-ban, a Harvard diplomaosztóján mondott el egy  24 perces beszédet a kudarc jótékony hatásairól és a képzelet fontosságáról. Később ezt publikálták a Very Good Lives című könyv lapjain, néhány illusztrációval kísérve.

 

A sort persze lehetne még tovább is folytatni. Van olyan nem Potter-univerzumos Rowling könyv, amit olvastatok?

Facebook hozzászólások

You may also like...