Moebius Hungaricus – Végre itt az első magyar időutazós sci-fi!

Nemrégiben befejeződött az első magyar időutazós thriller forgatása, és az alkotók azt ígérik, hogy a Hurok már idén ősszel a mozikba kerülhet.

,,De abban nincs igaza, hogy az időben nem mozoghatunk. Ha például nagyon élénken emlékezetembe idézek valami elmúlt eseményt, visszamegyek abba a pillanatba, amelyben az esemény történt. Máshol jár az eszem ilyenkor, ahogy mondani szokás. Visszaugrom egy pillanatra a múltba.”
– H. G. Wells – Az időgép

A filmet jegyző Madarász Isti nagy Spielberg-rajongó, első nagy sikerét 2006-ban Előbb-Utóbb című kisfilmjével aratta, ráadásul nem csak itthon kapott érte lelkes kritikákat, de az io9 és a Hollywood Grind sem győzte dicsérni. Egyébként ezidáig főleg Hacktion-epizódokat és rövidfilmeket rendezett, de egy raftingos kalandfilmet is készített a tévének A legyőzhetetlenek címmel. Aztán Hutlassa Tamás producer (Kontroll) és a Café Film segítségével sikeresen pályázott a Hurok forgatókönyvével a Filmalapnál, akik szerencsére láttak benne fantáziát. A hírek szerint a jövőbeli tervei között nem csak a Hurok, de egy Rejtő Jenő adaptáció is szerepel.

,,Egy jó időutazós filmnek zsibbasztónak kell lennie.”
– Madarász Isti a Hurokról

 

A tartalomról

A Hurok története mindössze fél napot ölel fel. Ádám és barátnője, Anna illegális gyógyszerkészítményeket csempésznek ki külföldre, ám most elhatározzák, hogy véget vetnek ennek az egésznek, és ezúttal megszöknek az aktuális szállítmánnyal, hogy új életet kezdhessenek. Azonban az indulás reggelén Anna közli, hogy terhes, ezért Ádám úgy dönt, inkább egyedül vág neki az útnak. Nem sokkal később a lány gyanús körülmények között egy közlekedési baleset áldozata lesz. Ádám karjai közt hal meg, de még előtte megpróbálja figyelmeztetni kedvesét a közelgő veszélyre. Ám hiába, a fiú már nem tud elmenekülni: megbízói megtalálják, és nyomban végeznek is vele… És igen, még csak most kezdődik a film!

Hamarosan újra látjuk Ádámot, és az imént lejátszott jelensort, ám valami megváltozott. A fiú tudja, hogy menekülnie kell, de azt is érzi, hogy valami nem stimmel. Mintha újra meg újra ezt tenné, ki tudja már hányadik alkalommal. Ám „valahol mélyen ez egy romantikus film lesz” – árulta el az origo.hu-nak a rendező.

A filmet Budapesten forgatták, de a film nagy része beltérben, egy lakásban, vagy egy helyütt egy autómosóban játszódik, ezért nagy szükség volt a tökéletes és aprólékos műtermi munkára.

A kültéri részekhez folyamatosan keresték a helyszíneket, főleg Budapesten, és olyan fantasztikus helyeket találtak, mint például a Malomudvar. A helyszíneket sikerült úgy átalakítaniuk, hogy igazi Szárnyas fejvadász, vagy 12 majom hangulatuk legyen. Mindezek ellenére a film nem egy konkrét városban fog játszódni; a lényeg inkább az, hogy mindennapjainkban zajlik. Az utómunkálatok során olyannyira át fogják alakítani a városképet CGI-jal (számítógépen létrehozott kép), hogy rá sem lehet majd ismerni Budapestre.

,,Olyan mozifilmet akartunk csinálni, ami úgy is néz ki, mint egy mozifilm” – mondta a rendező az origo.hu-nak.

A 28 napig tartó forgatás legvégére tartogatták a film legizgalmasabb és leglátványosabb jelenetét, egy autós üldözést, mely egyes források szerint a Cobra 11 kocsi töréseivel és repkedéseivel vetekszik.

A szereplőgárdát illetően az alkotóknak sikerült egy friss és ütős csapatot maguk köré gyűjteniük: Száraz Dénes alakítja a főhőst, Ádámot, míg kedvesét, Annát Martinovics Dorina fogja játszani. Anger Zsolt Madarász ígérete szerint igazi ’badass’ főgonosz lesz, aki folyamatosan megkeseríti majd Ádám életét, és kettejük végső összecsapása lesz majd a sztori igazi csúcspontja. A filmben még feltűnik majd, Hegedűs D. Géza, aki Ádám apját fogja játszani.

Anger Zsolt

A rendező, Madarász Isti szerint a Hurkot nem szerencsés időutazós filmnek nevezni:
,,Nem időutazós, hanem időkavarós film” – nyilatkozta a magyar.film.hu-nak. Ugyanis a Hurokban nem az fog történni, mint ami például A lé meg a Lolá-ban: az első 25 perc után a főhős nem mondja, hogy bárcsak mindent máshogy csináltam volna, és azzal azon nyomban vissza is ugrik az elejére (a nézővel együtt). Itt nem lesz meg ez a visszaugrás: Ádám a nézővel együtt fog rájönni lépésről lépésre, hogy ugyanazok a dolgok történnek meg vele, mint korábban. Az alkotók egy, a Möbius-szalag elvén működő thrillert akartak létrehozni: sosem lehet majd tudni, hogy épp hol történik az időugrás, ugyanis azok a részek sosem lesznek megvágva úgy, akár egy ’normál’ filmnél. A történet időkezelése is bonyolult lesz, ezért a vágások elkerülésével a folytonosság érzetét akarják majd növelni a nézőben. Az alkotók ugyanis szeretnék azt elkerülni, hogy a közönség elveszítse valós időérzékét.

Martinovics Dorina

,A Möbius-szalag elvén működő thrillernek kell elképzelni a filmet, amely rendszeresen újraindul” – nyilatkozta az origo.hu-nak a rendező. – ,,Nagyon fontos volt nekem, hogy a néző és a főszereplő ugyanazzal a tudással rendelkezzen a filmben, hogy együtt fedezzék fel a rejtélyeket.”

A Möbius-szalag az a August Ferdinand Möbius német matematikus, csillagász által, 1858-ban felfedezett kétdimenziós felület, melynek csak egyetlen oldala és egyetlen éle van.

Madarász Nagy András operatőrrel karöltve többször megnézte Az ember gyermeké-t, hogy ihletet merítsenek belőle a hosszú, dokumentumfilmszerű snittekhez:

,,[…] az a durva, hogy nagyon nyers, néha olyan, mintha egy dokumentumfilmet néznénk. A hosszú snittek miatt természetesnek hatnak még a különleges események is, és nekünk is ez volt a célunk. Rögtön a legelején megbeszéltük, hogy a film bonyolult időkezelése miatt fontos, hogy a lehető legvalósabb időérzete legyen a nézőnek, és ezt segítik a hosszabb snittek. A másik elhatározásunk az volt, hogy nem vágunk ott, ahol mindenki más vágna.”

Ugyanis egy snitten belül is lesz időugrás. Madarász azt ígéri:
,,Miközben fordul a kamera, az idő megkavarodik. A szétvert szobában hirtelen rend lesz. Ezt vágás nélkül csináltuk, vagyis a kamera elfordul, a főhős döbbent arcát mutatja, és eközben tizennégy ember tíz másodperc alatt rendbe rakja a szobát. Ezt nagyon sokszor el kellett próbálnunk.”

A forgatókönyv alapötlete úgy nyolc éve fogalmazódott meg a rendező fejében, bár azóta a sztori elég sok változtatáson esett át. Az első verzió szerint csupán egy kisfilmet szándékoztak készíteni a történetből, és az egész egy videokazetta megtalálása és megnézése körül bonyolódott volna le. Ez az epizód aztán bele is került a filmbe, bár a történet végül nem csupán megnyúlt, hanem tovább is folytatódott. Aztán az egész olyannyira megváltozott, hogy a forgatás hatodik napjára már totál más lett a történet eleje és vége.

A Hurok remélhetőleg egy olyan film lesz, amit első megtekintésre talán nem mindenki fog azonnal megérteni, de az alkotók nagyon bíznak benne, hogy kivétel nélkül mindenki élvezni fogja. Ahogy a rendező is elmondta: nagyon fontos a matek; hogy minden réteg jól működjön. Mindezek mellett, legkardinálisabb kérdés a film kapcsán az, hogy vajon a többi időutazós filmhez viszonyítva is képes lesz-e újat mondani. A rendező e kérdésben is köti az ebet a karóhoz: ,,Ne lehessen annyival elintézni, hogy ez az Idétlen időkig és a Vissza a jövőbe keveréke. […] Aki olvasta a forgatókönyvet, annak legtöbbször az Idétlen időkig jut az eszébe, de szokták emlegetni A lé meg a Lolá-t és A nő kétszer-t is. A film alapötlete az, hogy mi történt volna akkor, ha Bill Murray nem fekszik le esténként az Idétlen időkig-ben”.

A Hurok előreláthatólag 2015 végén kerül majd mozikba.

Videó a forgatásról:

Bósa Diána

Kapcsolódó linkek:

http://m.origo.hu/filmklub/blog/interju/exkluziv/20141229-aki-hibat-talal-benne-meghivom-egy-italra-madarasz-isti-interju-hurok-szaraz-denes-martinovics.html; http://filmnews.hu/forog-hurok-cimu-magyar-thriller/; http://filmsor.net/hurok-mar-forog-az-idoutazos-magyar-sci-fi-ami-nem-is-az/; http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/madarasz-isti-szivesen-lennek-a-magyar-soderbergh.html; http://www.origo.hu/filmklub/blog/keszuloben/20141006-tamas-atya-helyrehozza-elszurt-eletet-hurok-madarasz-isti-szaraz-denes-martinovics-dorina.html; http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ilyen-az-uj-grandiozus-magyar-horror-forgatasa/; http://instagram.com/madaraszisti/; http://coffein.cafecommunications.hu/2014/12/jovore-jon-az-elso-magyar-idoutazos-akcio-thriller/;

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?