Nagysebességű lézergravírozás

Amióta létezik a lézer, azóta tudjuk, hogy gyorsasága mellett mennyi energia rejtőzhet benne. Ezért használja a science-fiction zsánerben fegyverként. Lézerfegyverekkel évek óta kísérleteznek, de a kísérleti példányokon túl még nem sikerült hadrendbe állítani.

Az iparban azonban annál inkább hódít. Régóta használják vágásra, vastag acéllemezeket úgy szel át, mint kés a vajat. A lézersugarak precíz irányítása, amely szó szerint a milliméter törtrészét kitevő pontosságú, nem csak a darabolásban használják. A lézergravírozás is már több éves múltra nyúlik vissza. A lézersugár erősségét beállítva ugyanolyan pontosan lehet egy műanyag lemez felületébe égetni a mintát, mint egy acéllemezébe. Ma már direkt lehet olyan rétegelt falemezeket kapni, aminél a belső és a külső rétegek különböző fajta és színű fából vannak. A felső réteget lézerrel elpárologtatva mintaként az alsó lemez fája tűnik fel.

Nagy divat a dísztárgyak és az ékszerek lézergravírozása. Egy tárgy, amelyen egy ékszerész a bazárban napokig dogozott, az lézerrel pár perc alatt elkészül.

De a mai gépek pontossága és gyorsasága egyszerűen lenyűgöző. Elképesztő gyorsasággal és pontossággal dolgoznak. Szemmel követhetetlen sebességgel alakul ki a minta.

 

 

(Via)

Facebook hozzászólások

You may also like...