Kutatók éjszakája – Tudomány fesztiválköntösben

Einstein magát nem tartotta tehetségesnek, hanem pusztán kíváncsinak. Sajnos a kíváncsiság és a tudásvágy még nem teszi az ember lángésszé, de az is bizonyos, hogy emberi kíváncsiság nélkül nem sokat haladt volna előre a világ. Szeptember negyedik péntekének éjszakáján a szenvedélyesen tudni vágyó kicsiket és nagyokat várják a legkülönbözőbb tudományágak képviselői, akik közérthetően és szórakoztató formában avatnak be a szakterületük titkaiba az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozatán.

Idén is megrendezésre kerül az egyik legkülönlegesebb éjszaka, a Kutatók Éjszakája. Szeptemberben első kézből megismerhetjük, kik állnak a komoly felkészültséget és kreativitást igénylő fejlesztések, kutatások mögött. Az eseményt egész Európában egy napon, 2012. szeptember 28-án tartják. A lelkes kutatók és a kapcsolódó intézmények száma továbbra is egyre nő. 2011-ben 26 város 55 intézménye nyitotta meg kapuit, s a becslések szerint több, mint ötvenezer látogató volt kíváncsi a programokra. Idén ennél is több, közel hatvan látogatható helyszín készül izgalmas programokkal országszerte. Jövőkutatás, fényorgona, plágium kutató szoftver, sebészeti boncolás, hipnózis– csak néhány a legkedveltebb programok közül.

A Kutatók Éjszakája központi programjának 2012-ben a Műjégpálya ad otthont. Természettudományok, orvostudomány, műszaki tudományok, társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind a jégen lesznek – garantáltan úgy, ahogy általában nem találkozhatunk velük. Szeptember 28-án a tudomány fesztiválköntösbe öltözik, a Műjég pedig egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés helyszínévé válik. Izgalmas és meghökkentő programok mutatják be a kutatókat, tudományos módszereket és eredményeket – érthető, élvezhető, szórakoztató formában. A programok már délután három órától elkezdődnek, és tartanak másnap hajnalig. Az izgalmas előadások mellett számos workshop és interaktív műhely várja majd a látogatókat. Találkozhatunk például Budapesti Corvinus Egyetem Növénykórtani Tanszékével, az ELTE Kőzettan-Geokémia Tanszék Vulkanológia csoportjával, és az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából indított Erasmus Szabadegyetem évadnyitó előadása is itt kap helyet.
Hogy mely felsőoktatási vagy kutatóintézetbe érdemes ellátogatnod, s hogy pontosan mi lesz az a kísérlet, előadás, workshop, amin részt veszel, keresd az esemény honlapján!
A Műjégpályán pedig a Galaktika is sok szeretettel várja majd az érdeklődőket programján!
Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?