Napfogyatkozás az űr határáról

A világ első űrben készült Hyperlapse videóját osztotta meg az interneten a Sent Into Space csapata. 2017. augusztus 21-én teljes napfogyatkozás volt az Egyesült Államokban, valamint a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán egy részén, egy körülbelül 110 km szélességű sávban. A csapat a BBC megbízásából Wyomingbe utazott, hogy különleges felvételeket készítsenek a csillagászati eseményről.

Egy héliummal töltött meteorológiai ballonra 360 fokos felvételt készítő kamerát szereltek. A ballont átalakították így a szokásos kb. 30 kilométeres magasság helyett egészen 165 ezer lábig, vagyis 50 kilométeres magasságig emelkedett. A tökéletesen megválasztott helyszín miatt a világűrből először sikerült ballonról rögzíteni napfogyatkozást. A három órás felvétel után a szerkezet sikeresen földet ért.

A hagyományos gyorsított, vagyis Timelapse videóknál fejlettebb technológia a Hyperlapse. A gyorsítás felvétel miatt jól érzékelhető a kamera zavaró mozgása, rázkódása. A Hyperlapse videó rögzítése során a készülék eltárolja a giroszkópok adatait is, így az utólagos feldolgozás során korrigálni lehet a kép mozgását.

A csapat az utómunkák során összefűzték és digitálisan stabilizálták a képeket, a néző perspektíváját mesterségesen rögzíttették a horizonton. Így egy rezzenésmentes videót kaptunk, bár a film néhány eleme ugrál a képkockákon.

A technológia jóvoltából tökéletesen lehet követni a felszínen végigfutó árnyékot.  A HD videót most közzétették a Youtube-on, a BBC hamarosan elérhetővé teszi a 360 fokos változatot is.

Facebook hozzászólások

You may also like...