Naprendszeren kívüli üstökös?

A Harvard Egyetem Kisbolygó-kutató központja bejelentette, hogy egy amatőr csillagász egy feltehetőleg a Naprendszerünkön kívülről érkezett üstököst fedezett fel. Az égitest a jelek szerint hiperbolikus pályán mozog, ami arra utal, hogy egy másik bolygórendszerből származhat. A 2017-ben azonosított Oumuamua után ez lehet a második észlelt objektum, amely a csillagközi tér mélyéből érkezett.

Az üstököst augusztus 30-án fedezte fel Gennagyij Boriszov amatőr csillagász a Bahcsiszerájban lévő Krím-félszigeti Asztrofizikai Obszervatóriumban. A csillagközi utazó a C/2019 Q4 (Boriszov) nevet kapta.  Felfedezésének pillanatában az égitest nagyjából háromszoros Nap-Föld távolságra, mintegy 450 millió kilométerre volt a Naptól.

Ezzel az üstökössel nagyobb szerencséjük van a csillagászoknak, Oumuamuával. Az Oumuamuát –  nevének jelentése hawaii nyelven: „elsőként érkező távoli üzenet”. – hiperbolikus röppályája miatt sorolták be üstökösként.

A későbbi megfigyelések során azonban megállapították, hogy nincs porcsóvája és nem bocsát ki gázt, tehát az üstökösök tulajdonságai nem jellemezték. A Boriszov ezzel szemben láthatóan aktív üstökös, a mag körüli gázfelhővel (kómával) és csóvával. a Boriszov üstökös sokkal nagyobb is, nagyjából 20 kilométer átmérőjű és fényes.

Az Oumuamuát csak viszonylag rövid ideig, 2018. január 2-ig tudták nyomon követni a csillagászok, amíg az objektum el nem tűnt a legerősebb űrtávcsövek látóköréből is. A Boriszov viszont még csak közeledik a Naprendszer felé, ami azt jelenti, hogy a kutatóknak legalább egy éve lesz a megfigyelésére.

Facebook hozzászólások

You may also like...