Puszta véletlen, hogy fiú vagy lány születik

Évezredes kérdésre adott a tudomány választ. Minden család egyik legfontosabb kérdése volt, hogy fiú születik-e vagy lány. Évszázadokig a nőt tették felelőssé, hogy mit tud szülni a férjének. Azután jött a genetika forradalma, és kiderült, genetikailag az apa örökítőanyagában levő XY kromoszómán múlik, milyen nemű lesz a gyerek. Most egy kutatás megcáfolta azokat az évszázados elméleteket is, melyek szerint a szülői géneken múlik, vagyis örökölhető, hogy egy-egy családban fiúk vagy lányok születnek-e.

Az Queenslandi Egyetem tudósai bebizonyították, hogy a szülői gének nem határozzák meg az utódok nemét.

Az ausztrál kutatás a témában végzett eddigi legátfogóbb volt. A legfontosabb eredmény, hogy a gyerekek nem szerinti megoszlása lényegében véletlenszerű. Az egyes embereknek nincs velük született hajlamuk arra, hogy lányuk vagy fiuk legyen.

Statisztikailag körülbelül 51 százalék az esélye, hogy fiú, és 49 százalék, hogy lány születik. De ebben az anya vagy az apa génjei nem játszanak szerepek. Az eredmények kulcsfontosságúak az utódok nem szerinti arányairól szóló biológiai és evolúciós elméletek szempontjából.

Néma csend

A kutatók svéd anyakönyvek alapján elemezték minden, 1932 óta született svéd, szám szerint 3 543 243 szülő és 4 753 269 gyerekük adatait. Feltérképezték a családi kapcsolatokat, és megvizsgálták, hogy egy ember gyerekeinek a neme összefügg-e a testvérek gyerekeinek nemével, de nem találtak összefüggést.

A vizsgálat olyan elméletekről is bebizonyította, hogy tévedés, mint hogy a gazdag vagy magas szülőknek több fia, a vonzó külsejűeknek több lánya születik. Az adatok ezeket a feltételezéseket is kizárták.

Facebook hozzászólások

You may also like...