Ne pislogj!

A szerkesztőségben mindannyian küzdünk azzal a problémával, hogy egyszerre több érdekfeszítő könyvet veszünk a kezünkbe, de időnk nincs arra, hogy mind elolvassuk. Ebből következik, hogy sok kötet félig elolvasva tornyosul az asztalokon. Erre van kilátásban egy megoldás, amivel akár egy óra alatt befalhatunk egy könyvet. Igaz még csak mobilunk segítségével.

Mai rohanó világunkban rengeteg időt töltünk az otthon és a munka közti utazással. Sokaknak ez az egyetlen alkalom, hogy a számukra kedves könyvekben elmerüljenek. Mások a fáradt esti órákban próbálnak még pár sort haladni, mielőtt végleg elnyomja őket az álom.

Az első erre született megoldást azóta is sokan gyakorolják: ez pedig a villámolvasás. Ennek a technikának a lényege, hogy a mondatot egészben próbáljuk vizualizálni, nem pedig szavanként, és hagyjuk, hogy a tudatalattink elraktározza az információt, majd azt sok gyakorlat során megtanuljuk előhívni. Így képesek vagyunk akár pár másodperc alatt elolvasni egy oldalt. Ugyanakkor ez a módszer nagyon sok tréninget igényel, és nem is biztos, hogy mindenkinek ugyanolyan hatásfokkal fog működni.

Kutatók megpróbáltak egy, a villámolvasásnál is egyszerűbb módszer kidolgozni. A módszer kulcselemét RSVP-nek nevezték el, ami magyarul annyit jelent, hogy Gyors Sorozatos Vizuális Prezentáció. A tudósok arra lettek figyelmesek, hogy az emberek folyamatosan dolgoznak fel információt, de vannak kisebb kihagyások, és van, amikor az agy jobban koncentrál. Jellemzően úgy fordul elő ez a probléma, hogy mikor olvasunk, az első szónál még figyelünk, de a másodiknál már nem annyira, mert túl gyorsan próbálunk átfutni rajta. Abban az esetben, ha a szavak váltakozva villannak fel, és valami összeköti őket (pl. egy színes betű, vagy szám) akkor képesek vagyunk több szót is megjegyezni egy másodperc alatt. Még ez a technika sem tökéletes, mivel kutatások bebizonyították, hogy egy-egy rövid mondatot képesek az emberek megjegyezni ugyan, de hosszú összetett szöveget még így sem.

Az igazi újítást a Spitz nevű cégnek köszönhetjük, akik nemrég bejelentették, hogy olyan mobil alkalmazást készítenek, amivel már tényleg képesek leszünk akár egész könyveket is elolvasni a megszokottnál jóval kevesebb idő alatt. A módszer hasonló a fent leírthoz, de a cég szerint az áttörést az általuk csak ORP-nek – magyarul Optimális Felismerési Pontnak – nevezet fogalom jelenti. Ez annyit tesz, hogy a szavakban a kiemelt betűket úgy helyezik el, hogy azok pont a szem ideális fókuszpontjába esnek, a szavak meg úgy jelennek meg, hogy a kiemelt betűk mindig ugyanott helyezkednek el. Véleményük szerint a szem több időt tölt el ezeknek a pontoknak a megkeresésével, mint magával az olvasással.

Az átlagolvasó jelenleg 200 szó per perc gyorsasággal olvas, ezt a program kezdő fokozata 250 szó per percre növeli, és meg sem áll egészen az 1000 szó per percig, már aki bírni fogja ezt az „elképzelhetetlen sebességet”. A program még béta fázisban van, de a nem túl távoli jövőben már okostelefonjainkon, tableteinken elolvashatjuk a legújabb sci-fi könyvünket – egyetlen buszút alatt. Csak egy szabály van, ahogy a Doktor mondja: “Ne pislogj! Pislogsz és halott vagy! Ne fordíts hátat…ne nézz félre… és ne pislogj! Sok szerencsét!”

Forrás: www.iflscience.com

Calildur

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?