Nem mese az gyermek: 7 animációs film felnőtteknek

A rajzfilm műfaja nem azonos a gyermekmesékkel. Rengeteg olyan rajzfilm létezik, melyek elsőre aranyosnak és kedvesnek tűnhettek, de olyan komolyak, hogy sok élőszereplős film tanulhatna tőlük. Listánkban hét ilyen rajzfilmet gyűjtöttünk össze.

 

Sok ember gondolja úgy, hogy az animációs filmek csak gyermekeknek való alkotások lehetnek. Ez tévedés. Maga a rajzfilm nagy kreativitást igénylő zsáner, éppen ezért nem lehet elkerülni, hogy mély mondanivalóval/szokatlan ábrázolással bíró művek is megjelenjenek a piacon. Ezek ritkán rendelkeznek akkora rajongótáborral, mint a fősodorbeli, szórakoztatásra kihegyezett rajzfilmek, de az animációs körökben kultuszfilmnek számítanak.

Hadashi no Gen – Mezítlábas Gen

A Nakazawa Keiji mangájából készített animefilmek a legsokkolóbb címek közé tartoznak. A második világháború végének egy nagyon ijesztő szakaszával foglalkozik: a hiroshimai bombázással. A támadást nagyon jól és részletgazdagon mutatja be, így érthető okokból az lett a film leghangsúlyosabb pontja. Hogy mennyire részletes? Nos, a képen lévő szereplőről nem csak a ruhája szakad le…

Hotaru no haka – Szentjánosbogarak sírja

Újabb anime, az előbbinél jóval ismertebb. A Studio Ghibli alkotása Nosaka Akiyuki azonos című regényén alapul, mely az 1945-ös kobei bombázás utóhatásait mutatja be két testvér szemszögéből. Az erősen depresszív animációs film sok ember szemébe csalt könnyeket. Setsuna és Seita története megindító, és sok kritikus szerint a világ legemberibb animációs filmjei közé tartozik.

When the Wind Blows – Amikor fúj a szél

A Raymond Briggs képregényéből készült film szintén egy nukleáris katasztrófa áldozatainak életét mutatja be, ezúttal angliai helyszínnel. James és Hilda egy nyugdíjas házaspár, akik a háborútól rettegve menedéket építenek maguknak, de ők sem képesek sokáig bírni a hidegháború eredményeit magukon viselő környezetben. Remek animáció és filmzene jár ehhez az alkotáshoz.

Watership Down – Gesztenye, a honalapító

Evezzünk egy szinttel barátságosabb vizekre! Richard Adams híres állatregénye is kapott egy zseniális feldolgozást, mely elődjeivel ellentétben nem depressziós, inkább csak elvont. A nyulak hitelesen mozognak, valóban állatként viselkednek és harcolnak. A szétkarmolt, vérző nyulak visszatérő elemek, ahogy a gyakran szürreális jelenetek is, melyek a nyulak szenvedését hivatottak elmélyíteni. A véráztatta mező Vakarcs látomásában, a sandlefordi kotorék elpusztítása és az efrafai diktatórikus helyzet érzékeltetése mind-mind erőteljes része a filmnek. Ezzel kontrasztban van a film egyik csúcspontja, az Art Garfunkel által felénekelt Bright Eyes című szám, és az a látomásszerű jelenet, mely alatt felcsendül.

The Plague Dogs – A pestises kutyák

Szintén Richard Adams adaptáció, ezúttal a Gazdátlanok című regényéből. A Watership Downnal ellentétben ez a történet nagyon is sötét és baljós hangulatú. Hraff és Snitter története megindító, a cliffhanger befejezés pedig felteszi az i-re a pontot. Itt sem a brutalitás a legnagyobb probléma, mert olyan jelenetből kevés van. Inkább a sötétség folytonos érzékeltetésével árnyalja be a hangulatunkat. Sötét színekkel dolgozik a film, sötét történetet elmesélve.

Felidae – Karmok harca

A Felidae az egyik legismertebb német rajzfilm, melyet Akif Pirinçci azonos című regényéből készítettek. A krimin át a sci-fin keresztül a náci thrillerig sok mindent el lehet mondani róla, de egy dolgot nem: hogy kedves macska sztori. A macskák ellen elkövetett gyilkosságok naturistán vannak megrajzolva, és a készítők egyáltalán nem spóroltak az állatbelsőségekkel. Lefejezés, savval való agykiégetés, cafatokra szaggatás… csak hogy néhány halálnemet megemlítsek. Az a jelenet pedig, melyben Francis a macskák poklával álmodik, garantáltan minden macskatulajdonos rémálma lesz.

La Planète sauvage – A vad bolygó

Sokak szerint ez az a film, mely fölött nem lehet napirendi pontra térni. Mások a szürrealizmus animációs csúcsának tekintik. Egy bizonyos: nem könnyű megérteni. A Stefan Wul Oms o série című regényéből készült film történetében nincs semmi veszélyesen bonyolult, hiszen egy társadalomkritikai sztorinak fogható fel, de a grafika sokak kedvét elveheti erősen LSD-s látványvilágával.

A rajzfilm tehát nem korlátozódik le csak a mesékre. Elég a South Parkra és a Family Guyra gondolnunk, és rájövünk, hogy a felnőttek számára is lehet minőségi animációs filmeket készíteni. A dolog nyitja, hogy kicsit komolyabb hangvitelt kell megütni, összetettebb látványvilággal.

 

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?