Nobel-díj a fekete lyukak kutatásáért

Az idei fizikai Nobel-díjat három tudós kapta megosztva.  A fekete lyukakkal kapcsolatos csillagászati kutatásokban elért úttörő eredményeiért a brit Roger Penrose, a német Reinhard Genzel és az amerikai Andrea Ghez kapja a kitüntetést.

Méltóbb kézbe nem is kerülhetne az érem, mint a most 89 éves metematikus, elméleti fizikus Penrose. Albert Einstein általános relativitáselméletéből levezethető, hogy fekete lyukak lehetségesek. Ennek ellenére Einstein maga nem hitt abban, hogy “ezek a mindent, még a fényt is elnyelő szupernehéz szörnyetegek” valóban léteznek.

Arkagyij és Borisz Sztrugackij – Nehéz Istennek lenni

Talán legfontosabb munkája 1965 januárjában jelent meg, ebben Penrose bizonyította, hogy fekete lyukak valóban létrejöhetnek, és részletesen le is írta őket: középpontjukban szingularitás rejlik, ahol megszűnik a természet összes ismert törvénye. Eza dolgozat a mai napig a legfontosabb hozzájárulás az általános relativitáselmélethez.

Penrose évtizedekeig együtt dolgozott Stephen Hawkinggal, közösen kuttaták a fekete lyukak elméletét.  Közösen dolgozták ki a Hawking–Penrose-tételt, amely szerint az einsteini téregyenleteknek nincs szingularitás nélküli megoldása. Ilyen szingularitás például ősrobbanás vagy a fekete lyuk.

Reinhard Genzel és Andrea Ghez azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy felfedezték, hogy egy szupermasszív objektum van a Tejútrendszer középpontjában, a Körülötte keringő csillagok megfigyelésével és pályájuk kiszámításával bebizonyították, hogy ez egy fekete lyuk.

3001 Végső űrodisszeia

Sikeresen kifejlesztettek egy olyan módszert amelyekkel átláttak a csillagközi gáz és por hatalmas felhőin. Ezek a felhők takarják el előlünk a Tejútrendszer közepét. A módszerrel vizsgálva  sikerült feltérképezni a Sagittarius A* régiót. Itt a legragyogóbb csillagok mozgását egyre nagyobb pontossággal sikerült feltérképezni. Ezek alapján kiderült, hogy egy szupernehéz, láthatatlan objektum kuszálja össze a csillagokat, és ez okozza szédületes sebességű mozgásukat.  A számítások szerint egy Naprendszernél nem nagyobb területen a Nap tömegének hozzávetőleg négymilliószorosa koncentrálódik.

Andrea M. Ghez a negyedik nő, akinek odaítélték a fizikai Nobel-díjat.

Facebook hozzászólások

You may also like...