Nyomtass pisztolyt!

2013 januárjában került nyilvánosságra, hogy a Defense Distributed, internetes, nyílt forráskódú szervezetnek sikerült 3D nyomtatóval tárat létrehozni egy AR-15-ös félautomata puskához. Ezután a sufnik fegyverkovácsainak fantáziája elszabadult.

Alig négy hónap kellett hozzá, hogy néhány további kísérlet és alkatrész után, májusban megszülessen az első, – néhány csavar és az ütőszeg kivételével – teljes egészében 3D nyomtatóval (Stratasys 3-D, kb. 8000$) készült pisztoly, a Liberator. A fegyver, a második világháború során, az európai ellenállás számára készített egylövetű pisztolyról, a FP-45 Liberatorról kapta a nevét – ennek az ingyenesen letölthető terve került ki a Pirate Bayre. A tervek alapján egy wisconsini fegyverrajongó még abban a hónapban ismét létrehozta a pisztoly tartósabb változatát, jóval olcsóbban: egy 1725$ Lubholtz printeren, 25 dollár értékű műanyagból, mellyel 8 lövést adott le.

Akik még mosolyogtak a bumfordi, sérülékeny és gyenge  Liberatoron, az újabb eredmények után (shotgun töltény, csőszájfék, tárak), augusztusban már azzal szembesülhettek, hogy a szó sincs lassú fejlődésről. Egy magát Matthew-nak aposztrofáló kanadai „fegyverkovács”, egy Grizzly nevű, .22-es (minden porcikájában 3D-vel készített) puskát hozott létre 10 000 $-os printerén, mely prototípusa ugyan megadta magát az első lövés során fellépő erőknek, de a 2.0-as  változat már 14 lövést bírt ki.

Még abban a hónapban megszületett a titánporból nyomtatott (lézerrel élezett) titánium kés is, mely új ajtókat mutatott a vállalkozó kedvűeknek: az év folyamán több, titániumból készült fegyveralkatrész került ki a nyomtatókból.
Szeptemberre már a dizájn is előtérbe kerülhetett, a Hexen álnevű fegyvergyártó, apró és elegáns borsszóró pisztolyt hozott létre – ellentétben a lőporgázok hatását ellensúlyozandó, eltúlzott konstrukciókkal. Novemberben elkészült az egyedi termeléssel, prototípusok gyártásával foglalkozó kaliforniai vállalat, a Solid Concept által gyártott Browning 1911-es 3D-s replikája.

Még október folyamán a Kaliforniai Egyetemen létrehoztak a technológia segítségével egy TRI-D rakétameghajtót, mely tovább bővítette a nyomtathatóság dimenzióját. Talán ez, talán a jelenségben rejlő lehetőségek és veszélyek vezettek odáig, hogy az FBI is létrehozott egy 3D technológia által létrehozott bombát, teszt és kiképzési célokra.
A törvény ekkoriban kezdett komolyan foglalkozni a 3D fegyverekkel. Japánban, 2014 júniusában letartóztatták Yoshitomo Imurát, aki 500 $-os gépével hozta létre saját pisztolyát, a Zigzag Mauser tervei alapján – amit fel is tett videón az internetre. Később, mintegy válaszul Imura letartóztatására, más fegyverkészítők róla nevezték el nyomtatott fegyvereiket.

Mint oly sok esetben, ezen a területen is a technika több hosszal vezet a jogalkotás előtt. A törvényhozóknak fel kell készülniük arra, hogy a barkácspisztolyok elterjedésével, egyre többet kell törniük a fejüket, hogy minden hézagot lefedő döntéssel álljanak elő.

Tölts le egy retro Galaktika e-novellát ingyen! Tedd a terméket a kosárba, és írd be a kuponkódhoz, hogy “csáth”!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?