Október 21, az Űrkutatás Napja az Óbudai Egyetemen

 

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) ebben az évben is az Óbudai Egyetemen tartja az Űrkutatás Napja című hagyományos ismeretterjesztő rendezvényét. A belépés minden érdeklődő számára díjtalan.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az 1990-es évek közepe óta szervezte meg – a Magyar Űrkutatási Irodával (MŰI) közösen – az Űrnap című rendezvényt. Ez 2013 óta az Űrkutatás Napja címet viseli, és nem csak a szakma képviselői, de a nagyközönség számára is érdekes programot kínál. Az idei rendezvény támogatója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amely a MŰI-nek is helyet ad. Magyarország tavaly lépett be az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagállamai közé. Ez az elkövetkező időszakban minden bizonnyal fellendíti a hazai űrtevékenységet, űripart, meghatározza a hazai űrszektor jövőjét.

3dhzpm5hky5xekieppqu7moo

A 2016-os Űrkutatás Napja dátuma október 21. Az időpontválasztással egyúttal kapcsolódunk az ENSZ által létrehozott, az űrkutatás eredményeit, a tudomány és technológia alkalmazásait ünneplő Nemzetközi Világűrhét (2015. október 4–10.) eseményeihez is.

Az Űrkutatás Napjának programja három részből áll. Először, 13 órai kezdettel egy másfél órás műhelybeszélgetés témája lesz az űrvonatkozású felsőoktatás magyarországi helyzete. Az Űrmérnök szak Magyarországon: lehetőségek és kihívások című szekcióban hét meghívott előadó, a hazai űripar és oktatás meghatározó képviselői ismertetik röviden a fennálló helyzetet és a terveket, amit a résztvevők bevonásával egy kerekasztal-beszélgetés követ.

A második részben 20-20 perces szakmai-ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők aktuális űrkutatási témákról. A 15 órakor kezdődő köszöntőket követően szó lesz ESA tagságunk első évének értékeléséről, majd a szeptember utolsó napján véget ért sikeres európai Rosetta üstököskutató programról, amelyben magyar kutatók és mérnökök is jelentős szerepet vállaltak. Megismerkedhetünk az európai Mars-programmal, aminek különös aktualitását az adja, hogy a márciusban indított ExoMars űrszonda addigra megérkezik a vörös bolygóhoz: egyik egysége a Mars körüli pályára áll, a Schiaparelli nevű egysége pedig október 19-én leszáll a bolygó felszínére. Ebben a szekcióban végül a MANT jelenlegi formájában való megalakulásának 30. évfordulóját ünnepeljük meg és átadjuk egyesületünk idei kitüntetéseit.

17 órától kötetlen formában folytatódik a program, 30 éves „születésnapi” kávészünettel, baráti beszélgetésekkel. A rendezvény szakmai partnere, a Stratolab Kft. pedig digitális planetáriumi bemutatóval készül.

gtsp-0002-2016-high-quality-font-b-space-b-font-font-b-explorer-b-font-embroidery

Az Űrkutatás Napja kezdési időpontja október 21-én (pénteken) 15 óra, várható befejezési ideje 18:30. Vendéglátónk az Óbudai Egyetem (1084 Budapest, Tavaszmező u. 15-17., G épület, földszint 19-es előadóterem). A szervezők várnak minden érdeklődőt, a rendezvényen a részvétel díjtalan! A részletes program és a regisztrációs űrlap itt elérhető: www.mant.hu/urkutatasnapja

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?