Olaj és összeomlás

Az Összeomlás Andreas Eschbach fantasztikus regénye. A több száz oldalas mű hosszas előzetes kutatómunkát igényelt, ami végül meghozta gyümölcsét. Vigyázat, a könyv elolvasása rémálmokat is előidézhet!

A történet az olajról, üzemagyagról, s annak származékairól szól. Mi lenne, ha nem lenne többé olaj? Ha a tartalékaink kiürülnének? Az író rávilágít, hogy az élet megannyi területén használjuk ezt az erőforrást, s hogy milyen nagymértékű pazarlást folytatunk. Mindezt a valóság és fikció vegyítésével szemlélteti.

Az új olajforrás találása kapcsán nem meglepő, hogy a pénz problémájának témája is előbukkan, amely előtérbe hozza egyes személyiségek sötétebb oldalát. Ezen kívül, természetesen alternatív megoldások is szóba kerülnek.

A dolgok persze nem mindig úgy alakulnak, ahogyan azt a haszonlesők tervezik. Egy súlyos katasztrófa kellemetlen hatásokat gyakorol nem csak rájuk, de az átlagos emberek mindennapjaira is. A rendszer szétesik, ami rengeteg lemondással jár. Eschbach megmutatja, hogy hogyan képesek az emberek új életet kezdeni, s alkalmazkodni a kevesebb luxust ígérő léthez, s hogy a pénz adta mámor helyett milyen másfajta boldogságforrást tudnak találni.  A regény erénye, hogy végül az olvasónak kell levonnia a végső következtetéseket.

nagyon átgondolt könyv, s a komoly téma ellenére is igen szórakoztató. Csak ajánlani tudjuk.

Facebook hozzászólások

You may also like...