Öntisztító kilincs

Két hongkongi egyetemista feltalálta az öntisztító kilincset.

x  

Sok súlyos betegség is terjed egyszerű érintés útján. Zsúfolt városainkban épp ezért oda kell figyelni a tisztaságra, ez kiemelten igaz a közösségi terekre, az olyan helyekre, ahol rengetegen fordulnak meg. Ahol a legjobban elvárjuk a tisztaságot, azok a nyilvános mosdók. Ezek leggyorsabban szennyeződő tárgyai a kilincsek. Ezek tisztítására rengeteg kemikáliát használnak fel, amely nem tesz jót sem a környezetnek sem nekünk.

Két hongkongi egyetemista, Sum Ming Wong és Kin Pong Li egészen új szemszögből néztek a problémára. Az már régóta ismert, hogy a titán-oxid rendkívül határos antibakteriális szer. A két fiatal arra is felfigyelt, hogy ultraibolya fény hatására ez a hatás sokkal erősebb. Ebből támadt a zseniálisan egyszerű ötletük.

Rájöttek, hogy finoman porrá örölve akár egy kilincsen is használni lehetne. Olyan kilincset készítettek, amely egy üvegcsőből áll, a végén két alumínium tartóval. A cső felületét titán-dioxiddal vonták be. Az üvegcső egyben ultraviola lámpa is. Az UV fénnyel gerjesztett fotokatalikus bevonat hatására a kilincsen megtapadó mikrobák gyorsan elpusztulnak.

A találmány eljutott a 2019-es James Dyson Awards-ra, és elnyerte az egyik innovációs díjat.

Facebook hozzászólások

You may also like...