Önvezető buszjárat Bécsben

Bár a hírekben csak az szokott szerepelni, ha egy önvezető Tesla karambolozik, a valóságban a robotjárműket elképesztő gyorsan fejlődnek. A világ több országában is beindult néhány automata tömegközlekedési vonal, és most már Bécsben is felszállhatunk sofőr nélküli buszokra..

Június 6-a óta már az utasok is használhatják Bécs önjáró buszait. Egy évvel ezelőtt kezdődött a járművek forgalomban történő tesztelése, és egy év után már vállalkozó kedvű utasokat az utasok is szállítanak az autonóm elektromos buszok. A járat a tesztidő alatt ingyenesen használhatják a város lakói.

Bécs újonnan épülő városrészében, Aspernbeny az “auto.Bus – Seestadt” elnevezésű projekt keretein belül közlekednek a járművek. A buszok 11 utas szállítására alkalmasak. Egyelőre csak 10 ülő utast képesek szállítani, illetve egy operátort, aki kezdetben felügyeli a helyes működést. Ezzel egyidőben két digitális menetrend-monitor is tesztelésre kerül. Használatukkal az utasok tájékozódni tudnak, hogy a buszok jelenleg hol tartózkodnak. A sofőr nélküli gépjárművek 10 megállóban állnak majd meg. A két kilométer hosszú pályaszakaszon a járgányok maximum 20 km/h-s sebességgel közlekedhetnek.  Az autonóm autóbuszok rendszerébe nemcsak a pálya pontos hosszát, hanem az olyan viszonyítási pontokat is betáplálták, mint például a buszmegállópóznák, a házak sarkai és a járdaszélek.

A fejlesztés a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology (AIT), az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium (KFV), a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia NAVYA együttműködésével valósult meg 1,5 millió euróból.

Facebook hozzászólások

You may also like...