DALER – Denevér és robot egyben

Milyen legyen egy robot, ami mászni és repülni is tud? Eseteg… denevér?


Egy robot tervezésénél mindig az az egyik legnagyobb probléma, hogy vajon milyen típusú felületeken lesz képes végighaladni. De vajon mi van akkor, ha a helyzet ennél jóval komplexebb; ha a bóklászáson kívül egy másik mozgástípust, nevezetesen a repülést is végre tudja hajtani? Számtalan robot dizájnt láthattunk már filmeken, vagy olvashattunk róluk a könyvekben, de olyannal még biztos nem volt dolgunk, ami egy valódi vámpírdenevérre hajaz.

Márpedig a DALER ilyen.

Három svájci labor (a LIS, az EPFL, és a NCCR Robotics) kutatói hozták létre az ’égen-földön bevethető felderítő robot’ modelljét, melyet a vámpírdenevér (polgári nevén a rőt vérszopó denevér, a Desmodus rotundus) ihletett.

A szárnyak, melyek vázait egy speciális, könnyű szövet fedi, kiválóan használhatóak akár lábak gyanánt is a földön való császkáláskor. A DALER célja, hogy olyan kereső és mentő akciókra használhassák, melyekben a robot már a levegőből is át tud majd vizsgálni egy területet, hogy végül leszállhasson és gondoskodhasson a segítségről.

A terv elsőre rendkívül impozánsnak tűnt, ám a kivitelezésnél akadtak kisebb gondok.

Egyik megoldandó probléma az volt, hogy a robot képes legyen kis területen is, gond nélkül poroszkálni. Mivel a szárnyaknak a repülés miatt elegendő hosszúságúnak kell lennie, nehézségekbe ütközött a szűk helyeken való áthaladás. Ám, miután a kutatók megfigyelték a D. rotundus-t, rájöttek a megoldásra:

Nos, ugyebár a D. rotundus nem valami bájos, amikor ide-oda sétafikál, de az igazán elismerésre méltó, ahogy a négy kis végtagját két különböző célra használja.

Vagyis a lényeg: egy, az összecsukást működtető részt is bele kellett építeni a robotba. Ennek eredményeképp a szárnyak végre szűk helyen is képesek elférni, valamint körbefordulni egy zsanér mentén. (Ez utóbbi kapcsolja hozzá a testhez a szárny-lábakat.) A szárnyak végén találhatóak az úgynevezett wingeron-ok, melyek lehetővé teszik, hogy a DALER könnyűszerrel sétálhasson általuk.

A kutatók remélik, hogy a DALER hosszabb távokat is képes lesz majd megtenni a jövőben, és felkutatni a túlélőket a veszélyes területeken, például egy természeti katasztrófa után. Elképzelésük szerint a robot azonnali hatállyal bevethető lesz, mert azonnal el tud majd repülni az érintett területekre. Gyorsan és hatékonyan tudja majd körbejárni a katasztrófa sújtotta övezeteket, vagy megrongálódott épületeket, hogy végül lokalizálja az áldozatok helyét. Így egy emberi mentőakció csapatai a legmegfelelőbb helyre, vagyis a segítségnyújtásra tudják majd koncentrálni az erejüket, ahelyett, hogy azzal vesztegetnének értékes időt, hogy veszélyes körülmények között maguk kutassák fel a bajbajutottakat.

A DALER jövőbeni fejlesztései magában foglalják a következőket: az egyhelyben való lebegés képessége, a földről való automatikus felszállás és persze, hogy a robot biztonsággal hazatérhessen az indítóbázisára a küldetés után. Bár a DALER még elég messze van a tényleges bevethetőségtől, tekintettel annak ingatag és bizonytalan járására, de akkor is egy remek példa arra, mennyi inspirációt nyerhetünk a csodás állatvilágból.

Bósa Diána

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?