Órák anyám szobájában

Újabb Európa Unió Díjat nyert regényt mutatunk be, mégpedig Tanja Stupar-Trifunović Órák anyám szobájában című művét.

A fiatal írónő a horvátországi Zára városában született. Jelenleg a bsznia-hercegovinai Banja Luka a lakhelye, ahol korábban egyetemet is végzett. Tanja a Putive című irodalmi lap szerkesztője. Számos költeményt írt korábban, melyeket több nyelvre is lefordítottak.

Egy érdekes pszichológiai tanulmány és a 20. századi történelem erőteljes ábrázolása a világ ezen kis balkán szegletéből. Ez az, amit a regény ígért nekünk. Egy annyának és az ő lányának történetét kísérhetjük végig, s közben képet kapunk a jugoszláviai nők helyzetéről. Visszatérve a gyermekkori idilli otthonba,  az anya egy tükörként jelenik meg, melyen keresztül a lánya megpróbálja felfedezni múltját és megérteni önmagát. Végig megyünk háborún és békeidőn, s végignézzük, hogy a társadalom miként változik a kettő zűrzavara között. Múlt és jelen, valóság és álmok egyaránt fontos szerepet kapnak.

Filozófiai kérdések sora lengi körül a művet: Ki vagyunk mi? Mi a szeretet? Miért vagyunk a világon? Stb..

Az írónő egy szép, letisztult, gyengéd stílusban írta meg könyvét. Metaforái meglepőek, olyanok, amelyek napokig gondolkodásra intenek.

Facebook hozzászólások

You may also like...