Orosz tengeralattjáró az óceán fenekén

Orosz drón merült le a Föld legmélyebb pontjára. Elérte a Mariana-árok fenekét a Vityjaz-D orosz, személyzet nélküli, automatizált mélytengeri merülőkészülék.

Jó orosz szokás szerint most is egy évfordulóra időzítették az eseményt, most a fasizmus feletti győzelem 75. évfordulójának tiszteletére hajtották végre a merülést.

A Perspektivikus Kutatások Alapja és a Rubin Központi Tervezési Iroda 20017 nyarán jelentette be, hogy közösen hozzáfogtak egy autonóm víz alatti jármű prototípusának kifejlesztésére, amelynek célul az tűzték ki, hogy eljusson az óceán legmélyebb pontjához, a Mariana árok fenekére.

Mélység

A projekt célja olyan technológiák kifejlesztése, amelyek felhasználhatók autonóm víz alatti járművek létrehozására a világ óceánjának feltárására.

A térképészeti felvételek készítésére és mintavételre alkalmazható Vityjaz moszkvai idő szerint péntek 22 óra 43 perckor érte el az árok fenekét, ahol három órán át tartózkodott. Műszerei 10 028 méter mélységet jeleztek.

Ez a világ első teljesen autonóm, személyzet nélküli készüléke, amely elérte a világóceán legmélyebb pontját.

Ajtó az óceánba

A korábban a Mariana-árok mélyére lemerülő Kaiko és Nereus búvárszerkezettől eltérően a Vtityjaz teljes mértékben önjáró. A vezérlésében alkalmazott mesterséges intelligencia segítségével képes egyebek között önállóan kikerülni az útjába kerülő akadályokat, megtalálni a kiutat a korlátozott térből és más intellektuális feladatok megoldására.

Facebook hozzászólások

You may also like...