Őrség előtt – Őrség után

Kétségtelen, hogy a XXI. század egyik legmeghatározóbb orosz sci-fi-fantasy írója Szergej Vasziljevics Lukjanyenko. Sikeressége mellett termékenysége is figyelemre méltó, 1998-as első megjelenése óta szinte minden évre jutott egy könyve.

Élete nem a nyilvánosság előtt zajlik, életrajza is meglehetősen szűkszavú. 1968-ban Kazahsztánban született. 1986-ban kezdte orvosi tanulmányait Alma-Atában. 1992-ben végzett, és terapeutaként kezdett dolgozni. 18 éves korában kezdett írással foglalkozni, 1987-ben jelent meg első írása. Lukjanyenko saját bevallása szerint sokat merített a Sztrugackij fivérektől. Írói karrierjében 1998-ban az Éjszakai Őrség volt az áttörés. amelyből egy nagyon sikeres sorozat készült.

Sci-fi rajongók számára Lukjanyenko megkerülhetetlen alkotó. Neve garancia az igényes, elgondolkodtató, magával ragadó és kimondottan tartalmas fantasztikumra. A műfajjal ismerkedők vagy a young adult kategóriából átkacsingatók is megtalálhatják vele a számításaikat.

Eddigi életműve megjelent a Metropolis Media kiadásában. Hamarosan érkezik két novelláskötete, a megjelenés előtt akciót hirdetett a kiadó, nagysikerű Urban fantasy könyvei mellett megjelent sci-fi regényeit lehet most kedvezményesen megvásárolni.

Lukjanyenko munkásságában nagyon meghatározó volt az őrség ciklus, ezalatt nem igazán foglalkozott mással. Most négy olyan könyvet ajánlunk, amelyből kettő az Őrség-sorozat előtt, kettő után született. Ezekben a műveiben teljesen más oldalát mutatja be.

Lukjanyenko hiánypótló-akció

1997-ben jelentkezett első regényével, amelynek címe Ugrás az űrbe. Ez egy valódi és hamisítatlan orosz sci-fi, amely a távoli jövőbe repíti olvasóit. A kalandok mögül azonban most sem hiányzik a mélyebb mondanivaló.

A galaxison az Erős és Gyenge Fajok osztoznak. A feltételeket az Erősek diktálják, a Gyengéket pedig speciális képességeik alapján használják, kihasználják. Mivel egyedül az ember szervezete képes elviselni a kozmikus ugrást, a földieknek a fuvaros szerepe jut.

Pjotr Hrumov rozoga teherűrhajóján árut szállít egyik bolygóról a másikra. Egyik útján, már éppen visszatérőben a Földre fölfedezi, hogy potyautasa van, egy Számlálónak nevezett, hüllőszerű lény. A Számlálók is a Gyengék közé tartoznak, nekik az elvont gondolkodás az erősségük, a magát Karelnak nevező potyautas például képes pusztán szellemi energiáival befolyásolni Pjotr űrhajójának komputerét. Karel fajának képviseletében lopózott a fedélzetre, szövetséget akar ajánlani a földieknek az Erősekkel szemben. Tudomásukra jutott ugyanis, hogy az Erősek a Gyengék elpusztítására készülnek, a Földnek szerintük már csak hónapjai vannak hátra.

Ugrás az űrbe

A következő évben már jelentkezett is a folytatásával, az ugrás az ismeretlenbe című regényével. Lukjanyenko ebben a művében galaktikus méretekben bonyolítja cselekményét, végkövetkeztetésként mégis azt vonja le, hogy a csillagok között is az emberi értékek a legfontosabbak.

Pjotr Hrumov, miután meggyőződött arról, hogy a geometerek világától nem remélhet segítséget a Föld megmentéséhez, elköt egy űrhajót, és elmenekül. Eltökélt szándéka, hogy elrepül a Galaxis magjába, az Árnyékhoz, amely rendelkezhet a szükséges erővel.

Társaival egy teljesen élettelen, “kóbor” bolygón ér földet, ahol rábukkannak egy Kapura. Ezek kötik össze az Árnyék több százezer bolygóját. Aki átlép rajtuk, halhatatlan lesz, de közben az Árnyék “elsajátítja”, teljes tudatát magába olvasztja, önmaga részévé teszi.

Mivel a Kapu a legrejtettebb vágyaknak engedelmeskedik, az utazók elszakadnak egymástól, és ezzel megkezdődik a versenyfutás az idővel, mert ha nem jutnak vissza a Földre még jókor a megoldással, többé nem lesz hová hazatérniük.

Ugrás az ismeretlenbe

Most ugorjunk előre az időben húsz évet. Ez idő alatt Lukjanyenkó az őrség sorozaton dolgozott. De ezután újabb klasszikus sci-fi regénnyel jelentkezett.

Ha egy lámpaoszlopon talált hirdetés arra biztat, állj be pilótának harci űrhajóra, ne hamarkodd el a dolgot, még kíváncsiságból sem! Sok minden megeshet az emberrel, ha beszáll egy számítógépes játékba. Van, aki örül, ha egy igazi űrhajó irányítópultjánál találja magát. De van, akinek megrémülni sem marad ideje. Mert ettől kezdve minden valóban megtörténik vele. A világűr. Az űrhajók. Az „idegenek”. És halálos összecsapások távoli csillagok körüli pályán.

Konkurensek

A  Kvázi című regény egy igazi műfajók közötti kalandozás. egyszerre dark fantasy, disztópia, Társadalmi sci-fi, urban fantasy és alternatív történelem. A  könyv komolyan elgondolkodtat arról, minek alapján számít valaki embernek, és hogy az előítéleteinket olykor felül kell vizsgálni – egy nagyobb cél érdekében.

Egy alternatív jövőben a társadalomban nem csak emberek élnek, hanem feltámadottak és kváZik is. A halál után lehetségesek ezek a fokozatok, de nem akárhogy: enni kell egy másik élő ember testéből. Szimonov százados gyűlöli a kváZikat, „kriptaszökevényeknek” tartja őket, de amikor felettese kijelöli jövendő társát, kénytelen együttműködni valakivel, aki emberként viselkedik, mégsem az. És amikor egy világméretű konfliktus kellős közepén találja magát, ami globális fenyegetés az egész emberiségre nézve, rájön, hogy csak kváZi társa segítségében bízhat.

kváZi

Facebook hozzászólások

You may also like...