Összeesküvés elméletből kongresszusi vizsgálat

Az egész látszatra úgy kezdődött, mint egy tipikus összeesküvés elmélet: amerikai kormány, a hadsereg, titkos kutatás, biológiai fegyver, elszabadult kísérlet. De szokatlan módon most nem rekedt meg az ötlet az internet bugyraiban, hanem az amerikai kongresszus elé került az ügy, ahol megszavazták, hogy hivatalos vizsgálat induljon az ügyben.

A történet meglehetősen gyorsan jutott el a legfelsőbb körökig. Idén májusban jelent meg az a könyv, amely azt a kérdést feszegeti, hogy amerikai hadsereg azzal kísérletezett, hogy rovarokat használjon fel biológiai fegyverként. A könyv konkrétan a Lyme-kórral és a kullancsokkal foglalkozik. Az elmélet szerint a hadsereg kísérlete elszabadult, és ennek köszönhető a betegség járványos gyorsaságú terjedése.

A könyv nem emelkedne ki a hasonló összeesküvéseket taglaló művek tucatjai közül, ha nem a téma egyik szakértője írta volna. A könyv szerzője Wilhelm ‘Willy’ Burgdorfer, aki a betegséget okozó baktériumot felfedezte, róla is nevezték el Borrelia burgdorferinek. A férfi a könyv szerint a hadsereg számára végzett biológiai fegyver-kutatásokat. Munkája során különböző vérszívókat – kullancsokat, szúnyogokat, bolhákat – fertőzött meg emberre veszélyes kórokozókkal. A könyv legerősebb állítása, hogy emberkísérletek is voltak, a fertőzött rovarokat lakott területen szabadon engedték, hogy a terjedésüket vizsgálják. Egy ilyen félresikerült kísérlet következménye a világszerte robbanásszerűen terjedő Lyme-kór.

Az ötlet komoly támogatást kapott néhány képviselőtől, akik szerint nagyon is elképzelhető, hogy a hadsereg ezzel foglalkozott 1950-1975 között. A javaslatot Christopher Smith szenátor nyújtotta be, aki a kongresszus Lyme-kór csoportjának vezetője. Az ötlet nem új keletű, már évek óta keringtek ilyen elméletek tudományos és politikai körökben.

Facebook hozzászólások

You may also like...