Rádiótávcső a Hold túlsó oldalán

A NASA érdeklődését felkeltette egy javaslat, hogy létesítsenek rádióteleszkópot a Hold túlsó oldalán.  A NASA jóváhagyta a projekt megvalósíthatósági tanulmányának finanszírozását, és 125 ezer dollárt biztosít a kutatásra.

Az ötlettel a NASA Jet Propulsion Laboratóriumának robottechnikusa, Saptarshi Bandyopadhyay állt elő. Az ultra hosszú hullámhosszúságú rádióteleszkóp a “Lunar Crater Radio Telescope” nevet kapta, és óriási előnyökkel bírna a bolygónk teleszkópjaihoz képest. A túlsó oldal mentes nem csak a földi eredetű zavaró rádióadásoktól, de a bolygónk sűrű atmoszférája sem rontja a vétel. Különlegesen jó körülményeket biztosít a kozmosz mélyének vizsgálatára

A távcsövet egy 3- kilométer átmérőjű kráterben helyeznék el, hasonlóan az Arecibo Obszervatóriumhoz, amely a karib-tengeri Puerto Ricóban egy víznyelőben rejtőzik.

2001. Űrodisszeia

A földi teleszkópokkal ellentétben ez nem egy fix szerkezet lenne, hanem egy egy kilométer átmérőjű dróthálót húznának ki.

Az elképzelés szerint a kráter közepén landolna a hálót tartalmazó egység, illetve a kráter peremén a hálót kifeszítő holdjárók. A holdjárók leereszkednének a kráterbe majd drótköteleket kapcsolnának a háló szélére. Ezek után drótokkal húznák szét a hálót.

Az LRCT a tervek szerint 1 kilométer átmérőjű lenne, ez kétszer akkora, mint a világ jelenlegi legnagyobb kínai távcsöve, amely 500 méter átmérőjű, és több mint háromszor akkora, mint a 305 méter átmérőjű Areciboi távcső. Csak összehasonlításul: a kínai távcső akkora, mint 30 futballpálya.

Facebook hozzászólások

You may also like...