Régi ismerőst köszönthetünk Sheckley személyében

Már a Galaktika első számában is szerepelt és utána is számos alkalommal köszönt be hozzánk. Robert Sheckley A kívánság című rövid novellája a Galaktika legfrissebb, 302. lapszámában olvasható.

Robert Sheckley élete igencsak kalandos volt. Kezdetben volt díszkertész, perecárus, pincér, tejkihordó, raktáros és dolgozott alkalmi munkásként egy nyakkendőműhelyben is. Később behívták katonának és Koreába helyezték. Itt hamar megmutatkozott művész vénája, hiszen előbb a katonai újság szerkesztője, később a katonaegyüttes gitárosa volt. A leszerelés után kohómérnökként végzett a New York-i Egyetemen. Élete során falta a nőket, ötször nősült. Második házasságából született lánya, Alisa Kwitney is sikeres író lett.

Robert Sheckleyt nem csak sci-fi szerzőként tartják számon. Otthonosan mozog a thriller műfajában is, de papírra vetett számos kémtörténetet is. Több mint húsz regény és több száz novella került ki a keze alól, de írt forgatókönyveket is. Munkáinak egy részét filmhez, tévé és rádiójátékokhoz is felhasználták. Szabad préda című regényéből Freejack címmel mozifilm is készült, amelyben olyan sztárok játszottak, mint például Emilio Estevez, Mick Jagger, Anthony Hopkins és Rene Russo.

Az 1928-ban született író 2005-ben hunyt el, munkásságát Hugo- és Nebula-díjjal jutalmazták, de az Amerikai Science Fiction és Fantasy Írók Egyesülete (SFWA) 2001-ben az Author Emeritus díjjal is kitüntette.

Magyarul először 1996-ban lehetett olvasni, akkor A nyuszi című elbeszélése az Univerzumban jelent meg. A Galaktika első számában Asimov és Weöres Sándor mellett az ő munkája is olvasható és művei még ezután is számos alkalommal váltak elérhetővé magazinunk hasábjain.

Facebook hozzászólások

Fox-y

"Soha semmi nem múlik el, semmin nem vagyunk sose túl, semmit nem lehet kikerülni, semmi fontosat, semmi nem formai kérdés, minthogy minden az; a megváltás sosem valamiféle megoldás." EP

You may also like...

4 hozzászólás

 1. vian szerint:

  Az XL változatban további két novella és egy kisregény??? Melyik Galaktikát olvassátok??

 2. benyo47 szerint:

  Azért Sheckley több volt, mint, amit a cikkből ki lehet venni… Mondjuk a Kozmikus főnyeremény című műve révén…is.
  Behozta a sci-fibe a tiszteletlen, ragyogó ironikus humort, amit aztán még jobban megszerettünk Adamsnál…

 3. Galaktika szerint:

  vian: jogos, javítva

 4. victor1 szerint:

  “Magyarul először 1996-ban lehetett olvasni,”

  A dátum nyilván elütés, de ilyesmire illik figyelni. Helyesen: 1966-ban.

  S ha már Sheckley ilyen régi ismerős – valóban az – , akkor érdemes volna legalább egy mondatban azt is közölni, hogy járt Magyarországon is. Igaz, ennek a látogatásnak a körülményeiről alig található valami az interneten. Akik magyar részről ennek szervezői, részesei voltak, sajnos nem kényeztettek el bennünket, Sheckley rajongókat beszámolókkal.

Vélemény, hozzászólás?