Rendkívül ritkán rögzített égi jelenséget fotóztak

A képre kattintva nagyobban is megjelenik!

A világűr és az légkör határán tündérek, lidércek táncolnak, de nem a mítoszokból ismert fajtából: ezek ugyanis vöröses fényű, nagyon gyors elektromos kisülések, nagyjából 80 km magasságban. A “szellemek” medúza alakúak, fénygömbként indulnak, és csápjaikat “lelógatják” a Föld felé, míg a tündérek gyűrűszerű fénykörök formáját veszik fel.

Április 30-án Burma felett fotózák le a Nemzetközi Űrállomásról a rendkívül nehezen rögzíthető kis szellemet.

 A ’80-as évek végén készültek az első fotók, amelyeken szellemek vagy tündérek láthatók. Repülőgéppilóták már évtizedekkel korábban észlelték őket, de mivel rendkívül rövid ideig léteznek (néhány milliszekundumig), várni kellett, amíg kellően érzékeny készüléket tudtak készíteni a jelenség dokumentálására. A vörös szellemek akár 20-30 km-es mélységig lenyúlhatnak 80 km-es “indulási” magasságukól. Emellett a Földről elég nehéz észlelni őket, tekintve, hogy villámlással együttjáró viharok fölött szoktak létrejönni. Emellett a Föld helyett pont “fölfelé”, az ionoszférába lőnek elektromos energiát.

Itt jönnek képbe az asztronauták, akik “fönt”-ről néznek “le” az atmoszférára, így e szellemek és tündérek megfigyeléséhez igazán ideális helyen vannak. 

space.com

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?