Richard Adams

Richard Adams angol író 1920. májusában született Angliában. Elemi iskolai tanulmányai után az oxfordi Worcester College-ban tanult újkori történelmet.
A háború miatt kénytelen volt megszakítani tanulmányait; 1940-ben Anglia belépett a II. világháborúba, Adams pedig a brit hadseregbe; a Közel-Keleten, és Indiában szolgált, ám a német és japán fronton nem harcolt.

Miután 1946-ban leszerelt a hadseregből, visszatért Oxfordba, és folytatta a tanulmányait. 1948-ban vizsgái után egy minisztériumban dolgozott, ekkortájt kezdett el szabadidejében történeteket írni.

A Watership Down – magyarul Gesztenye, a honalapító címmel jelent meg 1992-ben, és 2012-ben-, történetét eredetileg kislányainak mesélte, akik unszolására jutott arra a döntésre, hogy meséjét meg is írja. 1972-ben készült el a kézirattal, melyet négy kiadó és három irodalmi ügynökség utasított vissza, végül a Rex College kiadó vállalta a publikálást.
A könyv hamarosan nemzetközi karriert futott be, és az újkori klasszikus irodalom egyik alapművévé vált. (Napjainkig negyven nyelvre fordították le, és kb. 50 millió példányban kelt el világszerte)


Az állatregény -melynek főszereplője egy látnoki képességű nyuszi-,  úgy teszi a történetet emberközelivé, úgy bont ki fontos emberi tulajdonságokat belőle, hogy közben apró hősei hiteles állatok maradnak, nálunk is meghittebb értői és érzői a természetnek. A történet szimbólumrendszere arra figyelmeztet minket, hogy minden élő a testvérünk, ám egyedül mi, emberek menthetjük meg a végpusztulásól ezt a természetet, mindnyájunk közös otthonát.
A regény elnyerte mindkét rangos angol gyermekirodalmi díjat, a Carnegie Medal in Literature-t és a Guardian Children’s Fiction Prize-t.

Következő regényét -Shardik-, 1974-ben írta, ekkortájt döntött úgy, hogy otthagyja a munkahelyét, és főállású író lesz.
Adams lelkes természet- és állatvédő is volt, 1982-ben egy évig volt az Angol Királyi Állatvédő Egyesület (RSPCA) elnöke. Ugyanebben az évben -hatvankét évesen!-, Ronald Lockley természettudóssal egy madártani kutatócsoport tagjaként eljutott az Antarktiszra is.
Az idén tavasszal kilencvenharmadik életévét betöltő író az angliai Witchurchben él feleségével, alig tíz mérföldre egykori szülőhelyétől, a newbury-i Wash Common-tól.

Magyarul a 27 képtelen történet című antológiában A kés című novellája  jelent meg, illetve előkészületben van a The Plague Dogs című regénye, mely két gazdátlan kutyus különleges kalandjáról szól.

A kép forrása: Deviantart

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?