Ritka fekete lyuk, amely túlélte galaxisa pusztulását

Mint egy fosszília, ami egy rég elpusztult állatból fennmarad, olyan egy fekete lyuk, ami egy rég elpusztult galaxis középpontjában helyezkedhetett el.

A Hubble Űrtávcső nem régen talált és lefotózott egy ritka, közép-súlyú fekete lyukat, amit rengeteg, fiatal, kék csillag vesz körül. Minden jel arra mutat, hogy ez a fekete lyuk egykor egy törpegalaxis középpontjában helyezkedett el, amíg azt szét nem szaggatta egy nagyobb galaxis, ami körül keringett.

Ez a durva találkozás letéphette ugyan a törpegalaxis csillagainak jó részét, de a központi fekete lyuk körül összepréselhette a gázt, egy új csillagkeletkezési hullámot beindítva. Ezeket a fiatal csillagokat fotózta most le a Hubble.

Ezek a csillagok 200 millió évesnél fiatalabbak, azaz a nagy és a törpegalaxis ütközésének nagyjából abban az időben kellett megtörténni.

Amellett, hogy ezt az érdekes történelmi vonalat felfedte, a fekete lyuk (amely a hangzatos HLX-1 névre hallgat, bekarikázva a nyitóképen) más tudományos területen is rendkívül érdekes.

Ő ugyanis az első ismert középsúlyú fekete lyuk. 2009-ben fedezte fel Sean Farrell, a Sidney-i Asztonómiai Intézet munkatársa a csapatával. A tudósok régtől gyanították, hogy ilyenek léteznek, azonban még soha sem láttak egyet sem korábban. Véleményük szerint ezek a közép-súlyú szingularitások a nagy galaxisok középpontjában bujkáló szupermasszív fekete lyukak építőkövei. Egy ilyen monstrum a mi Tejútrendszerünk középpontjában is elhelyezkedik.

A kutatásban résztvevő egyik tudós szerint azért lehetnek ilyen ritkák ezek a HLX-1-hez hasonló középsúlyú fekete lyukak, mert nagyon rövid ideig léteznek ebben az állapotban (már persze csillagászati mértékben rövid ideig).

Ez a példány 290 millió fényévre van tőlünk és kb. 20.000 napnyi tömeggel bír. Összehasonlítási alap: a mi galaxisunk közepében csücsülő szupermasszív fekete lyuk 4 millió naptömegű.

A HLX-1 vizsgálatával új információkat remélnek szerezni a középsúlyú fekete lyukakról, és a szupermasszív fekete lyukak keletkezéséről egyaránt.

space.com nyomán

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?