Ritka ősgalaxis maradványait fedezték fel nemzetközi csillagászok

A Kaliforniai Egyetemen egy csillagászokból álló, nemzetközi kutatócsoport egy ritka galaxis maradványait fedezte fel, mintegy 12 milliárd évvel ezelőttről. A masszív tömeg becslések szerint 300 milliárd csillagból állt: az Univerzum hajnalán, mindössze 1 milliárd évvel az Ősrobbanás után keletkezett, és akkor vált inaktívvá, amikor a világegyetem még csak 1,8 milliárd éves volt.

A galaxist az XMM-2599 néven katalogizálták. A csapat a W. M. Keck Obszervatórium MOSFIRE nevű eszközét használta, hogy pontos adatokat szerezzen a galaxisról – ezzel a speciális távcsővel bármilyen anyag infrajelét képesek észlelni.

Gillian Wilson, a fizikus-asztonómus professzor szerint az XMM-2599-hez hasonló szupergalaxisok önmagukban is kihívást jelentenek, de a hozzá hasonló galaxisokban a modellek szerint a mai napig születnek újabb csillagok. Az XMM-2599-et az teszi különlegessé, hogy nagyon gyorsan lángolt fel, majd vált inaktívvá. A kutatások szerint fénykorában a galaxis évente több mint ezer új csillagot formált – összehasonlításként, a Tejút évente mindössze egy csillagot hoz létre.

Az XMM-2599-es galaxis jeleit az inaktív fázisban észlelték a kutatók. Jelenleg találgatások folynak arról, hogy a tömeg – ami a fizika törvényszerűségeknek megfelelően nem tűnhetett el – most milyen formában található. Épp annyira gyűjthetett maga köré számos galaxist, mint amennyire fekete lyukként uralhatja a környezetének gravitációs hullámait, vagy veszhetett el a Világűrben.

A csapat további lehetőséget kapott a Keck Obszervatóriumtól a válaszok megkeresésére.

A felfedezés segíthet megérteni, hogy hogyan alakulnak ki és pusztulnak el az efféle szörny-galaxisok, és vizsgálatokhoz jelenleg a MOSFIRE a legtökéletesebb műszer, vélte Marianna Annunziatella, a Tufts Egyetem kutatója.

A kutatásban a NASA támogatásával több egyetem professzora és kutatója is részt vesz a világ minden tájáról.

Facebook hozzászólások

You may also like...