Robot karmester

Az Olaszországi Pisában a Verdi színházban koncertezett Andrea Bocelli és Lucca Szimfonikus Zenekar. A koncertnek a fellépő művészek mellett egy különleges vendége is volt, egy kétkarú robot. YuMI a világ első olyan robotja, amelynek valóban hatékonyan együttműködik a két karja.  Az eddigi gyakorlatban a robotkarok külön-külön önálló vezérléssel működtek. YuMI esetében egyetlen  vezérlőegység mozgatja mind a két kart.

A koncerten a robot több szám erejéig dirigálta a zenekart, és az énekeseket. YuMi gyártója, az ABB ezzel a különleges produkcióval kívánta megmutatni, hogy robotjaik egészen szokatlan feladatokra is alkalmasak. Az egyedülálló demonstráció megmutatta, mi történhet, ha a fejlett robotika és a művészet találkozik. A Koncertet az első nemzetközi robotfesztivál keretében rendezték meg.

Ebben a rövid videóban egy rövid időre bepillanthatunk a próbára, ahol még egy hús-vér karmester felügyeli a robotot. De jól látszik, hogy a zenészek a milyen figyelemmel követik a robot jelzéseit.

(via)

Facebook hozzászólások

You may also like...