Starlink – Hetedik start és fényszennyezés csökkentés

Újabb sikeres starton van túl a SpaceX vállalat Starlink projektje. Elon Musk cége az amerikai űrügynökség floridai központjából indította el a Starlink program hetedik szállítmányát és újabb hatvan műholdat állított pályára. A SpaceX eddig összesen 420 műholdat állított pályára. A tervek szerint a csúcsminőségű műholdas internetkapcsolat az Egyesült Államok északi részén és Kanadában már idén elérhető lesz. 2024 végéig csaknem 12 ezer mesterséges holdat akarnak pályára állítani, hogy a szolgáltatás az egész bolygón elérhető legyen.

Mindeközben nem szűnik a csillagászok zúgolódása és tiltakozása a Starlink Projekt ellen. Attól tartanak, hogy a több ezer műhold fényszennyezése lehetetlenné teszi a munkájukat. A veszély nem alaptalan hiszen a Starlink műholdjai meglepően fényesek, jól láthatóak szabad szemmel is. Ez az elmúlt napokban különösen igaz volt.

MI, Bob

A vállalat most ígéretet tett, hogy csökkenti műholdjainak fényességét. Elon Musk szerint a műholdak túlzott fényességéért az űreszközök napelemeinek elhelyezkedése a felelős. Az átállítás révén a műholdak kevésbé lesznek láthatóak a Földről. A következő hónapokban a műholdak magasabb pályára állnak és a Nap felé fordítva a napelemeiket. Ezáltal szabad szemmel ugyan kevésbé lesznek láthatóak, de a fényszennyezés még mindig komoly problémát okozhat.

A visszatükröződő napelemeken túl a műholdak egy része a jelenlegi keringési pályája miatt volt szembetűnőbb az elmúlt napokban. Ezek a műholdak a méretük és a Földhöz való közelségük miatt is különösen fényesek.

MI vagyunk az Istenek

Emellett a SpaceX jelenleg egy olyan “napernyő” kifejlesztésén dolgozik, amely csökkenteni fogja a soron következő műholdak tükröződését.

Facebook hozzászólások

You may also like...