Rómeó és Júlia variációk

Nemsokára megjelenik kiadónk gondozásában a Rómeó és Júlia 2300 című Vladimir Páral-regény, mi pedig picit rákattantunk a Rómeó és Júlia témára. A Fővárosi Nagycirkusz programjában találtunk is egy idevágó előadást, utánanéztünk, mit lehet tudni róla.

fotó: Urbán Ádám

fotó: Urbán Ádám

A szerelmes fiatalok története ezúttal a 20. század gengsztervilágában játszódik, Uray Péter rendezésében. Az előadás különlegessége, hogy a Baross Imre Artistaképző Intézet hallgatóinak cirkuszi mutatványokkal teleszőtt előadásában látható. A kisvárdai, a szarvasi és a Sziget fesztiválos sikeres fellépései után most október 2-tól a Fővárosi Nagycirkuszban is megtekintheti a közönség. A letisztult színpadi látvány és a szereplők egyszerű öltözete szokatlan, ugyanakkor izgalmas hangulatúvá varázsolja a cirkuszi manézst. Júniusban már látható volt egy alkalommal a cirkuszban az év végi vizsgaelőadás keretében, melyet nagy elismeréssel fogadott a szakma.

A másfél órás szerelmi történetben ugyanolyan hangsúlyt kapnak majd a tánc és mozgásművészeti elemek, mint az akrobatikus és artistamutatványok. A mintegy 22 szereplő között fellépnek a wiesbadeni XXV. Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon világbajnoki címet szerzett, High5 gumiasztalos csoport tagjai és a budapesti FINA záróünnepségén nagy sikerrel szerepelt artisták is, Biritz Ákos, Kassai Benjamin, László Tamás és Fehér Ádám, utóbbi Rómeót jeleníti majd meg a manézsban. Júlia szerepében Szoó Regina jeleskedik, aki drótkötélen egyensúlyozva éli át a hősszerelmes viszontagságait. Különlegesen szépen megkomponált jelenetek várnak a nézőkre, mint például Mercutió halála vagy a csoportos színpadi képek, valamint a lírai hangulatú hanstand és erőemelő mutatványok. Lady Capulet (Farkasházi Ildikó) és a dajka (Horváth Judit) közös hengeperzs száma is kivételes tudásról tesz tanúbizonyságot.

fotó: Urbán Ádám

fotó: Urbán Ádám

 

A herceg szerepében találkozhatunk György Tibor artistaművésszel, aki nemrégen a Vatikánban is fellépet különleges létraszámával. A családok közös jeleneteinek színpadképei valóban a gengszterek idejét idézik, a színpad és a mozgás nyelvére komponálva. A díszletek egyszerűsége egyben szép keretet is ad a történet folyamának, változatos képi világot varázsolnak a letisztult asztali elemek és székek, melyet az artisták mozgatnak majd az előadás alatt a manézsban és használnak ünnepi vacsoránál, ravatalnak vagy éppen háttérelemként. Az öltözékeket a karakterekre egykori kollégánk, Kis Judit ruhatervező állította össze, az előadás világítását Szilárdi Csaba álmodta színpadra, mindezeknek nagy szerepe lesz a produkció összhatásának elérésében. A FNC zenekarának feladata lesz az élő zenei aláfestés megkomponálása, Szakál László karmester vezetésével. Az előadás zenei anyagában Gustavo Santaolalla (Babel című film zeneszerzője) muzsikája meghatározó, ezenkívül Ryuichi Sakamoto, Shigeru Umebayashi zenei kompozíciói képviselik a tragikus hatású jelenetek hátterét. A bál csoportos képet Al Di Meola akkordjai ékesítik, pár perc erejéig pedig az Uptown Funk-ot is hallhatjuk.  A kortárs zenei repertoárba szépen illeszkedik majd a cselló és a hegedű, bizonyos jelenetekben az akusztikus vonós hangszerek ígéretes zenei világot képviselnek. A Montegue és Capulet család lebilincselően lírai és tragikus története október 6-ig lesz látható a nagyközönség számára.

Addigra pedig már megjelenik a Rómeó és Júlia 2300 is, a regény már előrendelhető webshopunkban, itt pedig beleolvashatsz.

 

Facebook hozzászólások

Galaktika

Sci-fi, tudomány, film, technika, szórakozás. Alapítva 1972-ben.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?