Sajtófesztivál 2012 – helyszíni jelentés

Május 19-én, szombaton került megrendezésre a Sajtófesztivál 2012 elnevezésű rendezvény. Hogy mi is volt ez? A neve mindent elmond: temérdek médium és fesztiválhangulat jellemezte a rendezvényt, ahol a kiadók ajándék számokkal, játékokkal, látványosságokkal csábítgatták a nagyérdeműt.
De kezdjük az elején. Mi nyolc előtt érkeztünk, és kezdtünk kipakolni a sátorba. Nagy volt a sürgés-forgás már reggel is, a színpadon hangot próbáltak (vélhetően a környéken lakók körében mérsékelt sikert aratva), mindenhol lázas papírtranszportálás zajlott. (Persze antigravitációs-levitáló raklapszállító “békánk” csak nekünk volt). 
Nincs még egy kiadó, aminek ilyen… létfontosságú fesztiváli felszerelés található a standjában, avagy: találd meg az “oda-nem-illő” tárgyat
Miután jól kipakoltunk, máris jönni kezdtek az emberek (sőt, tulajdonképpen már közben is). Volt, aki konkrét utazótáskával érkezett a rendezvényre, hogy minél több sajtóanyagot tudjon összeszedni magának. (Ez voltaképpen egy kicsit ijesztő jelenség, de azért meg lehet szokni.)

A rendezvény kezdetét Rákóczi Feri rádiós személyiség érkezése jelezte, aki amellett, hogy a programokat felkonferálta, bemutatta a kiállítókat is. Megemlékezett a 40. születésnapját ünneplő Galaktika magazinnal való első találkozásairól is (“Gyerekkoromban nagyapámtól lopkodtam, később apámat beszéltem rá, most én veszem, és a fiam is olvasni fogja”, vagy valami hasonló is elhangzott a részéről).
Aztán, 11 felé megérkezett az 501-es Légió Magyarországi Helyőrségétől egy különítmény, akik még jobban felpörgették az eseményeket: körbejártak a fesztivál területén, bemutatták az embereknek a 40 éves magazint (mármint nem egy 40 éves példányt, hanem egyet az új szériából), fotózkodtak a rajongókkal, és alapvetően mosolyt csaltak az emberek arcára.
Szokványos életkép a Galaktika standnál: magazint olvasó birodalmiak és dohányzó jedi. Mégiscsak kelendő dolog ez a halálpálca…
Egy elegánsabb fegyver egy civilizáltabb kor számára. Rajta a stabil, békére, jólétre és boldogságra épülő civilizáció legfontosabb építőkockáin, a sci-fi könyveken.
Aztán, ahogy közelgett a 15:00 óra, megjelent a pultnál főszerkesztőnk, Burger István is a Főszerkesztők Órája programra, amikor is magukkal a magazinok főnökeivel lehetett elbeszélgetni a standoknál. 
Mi erre a pontra külön eseménnyel is készültünk, ugyanis a kellő birodalmi testőrség jelenlétében a Galaktika 40. születésnapja alkalmából egy torta is felvágásra került, amiből a helyszínen jelen levők részesültek is. (Dolgozunk egy torta-szingularitás, egy afféle önfenntartó torta létrehozásán, és bár jól halad a projekt, még arra – sajnos – várni kell.) Az eseményt Galaktika-osztogatás kísérte.
Természetesen az első vágás fénykarddal történt.
A színpadon eközben színvonalas koncertek is elhangzottak nagynevű, magyar előadóktól, és szerencsére a jó idő is megtisztelt minket sok-sok napsütéssel. Nagyon szép napot zártunk, amiért köszönet illeti a Szervezőket, és az 501-es Légiót is! Köszönjük, hogy velünk voltatok, és minden látogatónak is köszönjük, hogy megtisztelt minket. Találkozunk a Könyvhéten!

A Szergej Lukjanyenko interjú második fele ide kattintva olvasható!

Facebook hozzászólások

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?